Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Města i vesnice ožijí masopustem

Meteorologové na víkend předpovídají zataženo a občasný déšť, celou jižní Moravu ale rozveselí masopustní průvody zvané v kraji také jako fašanky. Brněnská Drbna tentokrát přináší opravdu rozsáhlou várku tipů, kam za zábavou vyrazit. Z množství masopustního veselí si každý vybere to své.

Masopust na Špilberku

V sobotu si mohou návštěvníci hradu Špilberku užít pravou masopustní atmosféru. K masopustu patří veselí, dobré jídlo a pití, a především masky a maškary. Svůj řeznický um představí učňové ze střední školy při komentovaném bourání masa.

FOTO: MZM
sobota 10. února 2024, více informací 

Židlochovický masopust

Masopustní maškary spolku Kanava zahájí židlochovický masopust již po deváté hodině ranní u informačního centra, kde zároveň proběhne moravská zabíjačka s ukázkou, ochutnávkou i prodejem zabíjačkových specialit a grilováním selete. Mimo to si tam návštěvníci nakoupí i košíkářské zboží, keramiku, levandulové výrobky, medovinu nebo boží milosti. Občerství se svařeným vínem, punčem nebo pivem či limonádou, sladkými koláčky, vdolky a dalšími dezerty. V sále Komunitního centra na děti čeká divadelní představení, si v dílničce osahají a vyzkouší modelaci ovčím rounem.

FOTO: Město Židlochovice
sobota 10. února 2024, více informací 

Masopust v Bronxu

Tradiční masopust s maskami, hudbou, zpěvem a slavnostním průvodem letos poprvé zamíří za území takzvaného brněnského Bronxu. Průvod odstartuje před Káznicí na náměstíčku Pod platany. Přichystané jsou domácí pálenky i drobné pochutiny.

FOTO: Káznice žije!
sobota 10. února 2024, více informací 

Fašank v archeoparku

V Pavlově na Břeclavsku je součástí tradičního fašanku také návštěva archeoparku. Památka na jeden den během dlouhé zimní pauzy otevírá své brány a zve návštěvníky, aby se během masopustního veselí ohřáli v pravěku.

FOTO: Archeopark Pavlov
sobota 10. února, více informací 

Fašanková zabijačka v Horních Věstonicích

Stejně jako v loňském roce návštěvníky čekají speciality ze zabijačky, které budou připravovány místními občany již v pátek v odpoledních hodinách. K mání také po celou sobotu budou jitrnice, jelita, tlačenka, zabíjačkový guláš, škvarky a další pochutiny. K poslechu zahraje cimbálka, masky jsou vítány. Dětský koutek i pitný režim zajištěn.

FOTO: Jižní Morava
pátek 9. února - sobota 10. února 2024, více informací 

Fašank a hudební večer ve Valtickém Podzemí

Valtické Podzemí je každoročně součástí tradičního valtického fašanku s pochůzkou a se zastaveními. Chasa tam bude pochovávat basu. Po šesté hodině večerní začíná hudební večer s cimbálovou muzikou k tanci i poslechu přímo v labyrintu historických vinných sklepů Valtického Podzemí.

FOTO: Vinařské centrum
sobota 10. února 2024, více informací 

Hodonínský fašank

Zábava v Hodoníně v sobotu začne zabijačkovými specialitami s komentovanou ukázkou bourání prasete a folklorním blokem. V poledne se na náměstí představí fašankové maškary a následovat bude obchůzka maškar.

FOTO: Město Hodonín
sobota 10. února 2024, více informací 

Tradiční Kuřimský masopust

Masky se ráno sejdou před kulturním domem a vyrazí na obchůzku po městě. V dopoledních hodinách bude na náměstí 1. května domácí zabijačka, na stejném místě se v poobědovém čase znovu sejdou všechny masky a vyrazí do průvodu ke kostelu a zámku. Večer se koná Masopustní veselice v kulturním domě.

FOTO: Město Kuřim
sobota 10. února, více informací 

Líšeňské ostatky

Masky a veselí ovládnou také brněnskou Líšeň. Po sobotním obědě  startuje ostatkový průvod maškar a krojovaných. Trasa začne z Kubelíkovy ulice a povede až ke kostelu svatého Jiljí. O půl sedmé večer pak začne v místním dělnickém domě ostatková veselice, kde dojde na předání hodového práva, pochování basy i na veselou tombolu.

FOTO: Divadlo Líšeň
sobota 10. února 2024, více informací 

Břeclavský fašank v Poštorné

Slovácký krúžek a chasa obyvatele i návštěvníky města srdečně zvou na fašankový průvod a večerní zábavu s tradičními tanci a půlnočním pochováváním basy. Veselí se uskuteční v části města zvané Poštorná


FOTO:Město Břeclav
sobota 10. února 2024, více informací

Břeclavský fašank v centru

Fašankové veselí si zájemci budou moci díky folklornímu souboru Old Stars o víkendu užít i v centru města. V neděli po obědě vyjdou maškary od Domu školství k Městskému úřadu Břeclav, kde zástupci radnice průvodu masek udělí oficiální povolení fašankové obchůzky. Odsud se maškary vydají na obchůzku městem. Večer pochovají v Domě školství basu a fašankové veselí tam bude pokračovat. 

FOTO: Město Břeclav
neděle 11. února 2024, více informací 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Káznice žije, město Hodonín, město Kuřim, MZM, město Židlochovice, Archeopark Pavlov, Jižní Morava, Vinařské centrum, Divadlo Líšeň

Štítky víkend, masopust, fašank, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Města i vesnice ožijí masopustem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.