Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vlak z Brna do Přerova jednou pojede dvoustovkou, malují si železničáři novou trať

Potřebná a zásadní rekonstrukce železniční trati mezi Brnem a Přerovem se o výrazný krok posunula. Železničáři dali pokyn k zahájení projekčních prací v části mezi Blažovicemi a Vyškovem. Na dvacet kilometrů dlouhém úseku vzniknou nové tunely, estakády a soupravy naberou rychlost až dvě stě kilometrů v hodině.

Stav trati mezi Brnem a Přerovem a dále směrem na Olomouc či Ostravy patří dlouhodobě mezi bolesti české železniční sítě. Vlaky zpomaluje tamější jednokolejná trať, což brzdí rychlejší spojení mezi moravskými městy. Nyní má Správa železnic (SŽ) na stole smlouvu, která umožňuje začít s projekčními pracemi. Zakázku získalo sdružení firem společnosti Sudop Brno, Afry cz a Sudop Praha. Firmy vypracují dvacet kilometrů dlouhý úsek mezi Blažovicemi a Vyškovem za více než půl miliardy korun. Po získání stavebního povolení chce státní organizace zahájit výstavbu. 

„Připravovaný úsek začíná před stanicí Blažovice, kde navazuje na stávající dvoukolejnou trať ve směru na Šlapanice, a končí ve Vyškově. Vzniknou 3 tunely: Holubický, Rousínovský a Habrovanský, z nichž ten první bude měřit téměř kilometr, a tři rozsáhlé mostní estakády od dvou set do šesti set metrů délky. Všechny přejezdy v tomto úseku nahradí podjezdy nebo nadjezdy. Kompletní přestavba čeká také vyškovské nádraží, sdělila mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová s tím, že po dokončení práce pojedou vlaky úsekem až dvě stě kilometrů v hodině. 

Projekt zahrnuje rovněž instalaci nejmodernějšího zabezpečovacího zařízení. Zároveň se po dokončení obnoví regionální linky z Brna do Vyškova nebo vzniknou nové zastávky v Blažovicích, Holubicích, Rousínově a Lulči. Místní posléze ke stanicím získají lepší přístup, jelikož budou blíže k centru obcí. Na stříhání pásky a výrazně příjemnější cestování si ale ještě lidé několik let počkají. 

„Podání žádosti o stavební povolení očekáváme v únoru 2025, samotná realizace stavby se aktuálně předpokládá v letech 2026–2031,“ dodala Friebová s tím, že další rekonstrukce úseku vypuknou v následujících letech. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IDS JMK

Štítky Brno, Přerov, Železnice, Vyškov,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlak z Brna do Přerova jednou pojede dvoustovkou, malují si železničáři novou trať  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.