Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno obohatí další sdílené koloběžky a skútry, přichází z Ostravy

Do moravské metropole zavítají další prostředky sdílené dopravy. V ulicích města už od tohoto týdne postupně přibude 350 elektrických koloběžek a 80 skútrů od ostravské firmy re.volt. V Brně už podobná zařízení nabízejí i další tři firmy.

Firma původem z Ostravy funguje tři roky a dopravní prostředky, jež lidé poznají podle žluté barvy, rozmístila i do dalších měst v Česku. Jedná se například o Kopřivnici, Příbor nebo Nový Jičín. K vypůjčení postačí mít stálou mobilní aplikaci, kterou si uživatel spáruje s telefonním číslem. Podmínkou je mít alespoň osmnáct let, v případě skútru je nutné také řidičské oprávnění, což zkontroluje sám přístroj. 

Systém povolí jízdu na koloběžce pouze na základě dokladu totožnosti. Zaznamenává také každé parkování. Nebude-li vozidlo odstaveno na místě k tomu určeném, uživateli se automaticky přičte pokuta 250 Kč. Při opakování prohřešků ho ze systému natrvalo vyřadíme,” uvedl ředitel společnosti re.volt Pavel Kuchta.

Z hospody neodjedete

Nové koloběžky a skútry, jež pohání zelená energie, mají také specifická omezení. Jedno z nich je, že neumožňují jízdu v noci. Provozovatel tím chce zamezit, aby se lidé posilnění alkoholem po skončení pandemie, nevozili z hospod a barů domů. Standardní cena minuty jízdy na koloběžce činí tři koruny, na skútru se pak jedná o čtyři koruny. 

Máme auta, kola i skútry

Současné vedení města již několikrát podpořilo sdílenou dopravu. Svědčí o tom i fakt, že v moravské metropoli se kromě koloběžek nachází stovky cyklistických kol různých dodavatelů. Delší dobu už Brňané využívají také automobily nebo právě elektrické skútry. Od sdílených dopravních prostředků si slibuje, že se omezí počet aut v centru. Pro koloběžky navíc magistrát nedávno schválil nový systém odkládaní, který má zamezit samovolnému parkování vozítek ve veřejném prostoru.

Díky systému kontroly by nemělo docházet k tomu, že se chodci budou muset vyhýbat nevhodně odloženým koloběžkám například uprostřed chodníku. Bezpečnost nejen cyklistů, jezdců na koloběžkách a motoristů, ale také pěších je pro nás velmi důležitá,“ řekl brněnský radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Koloběžky, Sdílení, Skútry, Brno, Centrum, Ostrava, doprava, Česko, Nový Jičín, Příbor, Kopřivnice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Zase víc krámů válejících se i na silnici.

Středa, 24. března 2021, 15:54Odpovědět

Brno obohatí další sdílené koloběžky a skútry, přichází z Ostravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.