Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Matku nepustili do nemocnice navštívit sedmiletou dceru. Nemocnice přitom porušila zákon

Deník N přinesl svědectví několika rodičů, kterým byl v posledních dnech v brněnské Dětské nemocnici odepřen přístup k vlastním dětem. V Česku sice už několik týdnů platí zákaz návštěv, vláda však udělila na kontakt rodičů s dětmi v nemocničních zařízeních výjimku. Dětská nemocnice v Brně ji však podle zjištění Deníku N dlouhodobě ignorovala.

V případu, který zdokumentoval Deník N, šla v neděli odpoledne matka navštívit svou dceru do nemocnice, kam ji nedlouho předtím přivezla po úrazu oka. Domů se pak otočila pro dceřiny osobní věci, své dítě chtěla před několikadenní hospitalizací ještě pozdravit.

Sestry a doktorka rovnou zavolaly strážníky

„Chtěla jsem ji pozdravit a říct jí, ať je v klidu a myje si ručičky. Sestra i doktorka se mi vysmály a zavolaly na mě městskou policii,“ popsala matka sedmileté dcery. Matka poté ještě několik hodin čekala před vchodem a pokoušela se dostat za dcerou, nepustili ji. 

„Přišli pro mě jako pro nějakého kriminálníka. Přitom jsem byla slušná, neřekla jsem jediné sprosté slovo. Křičeli na mě všichni i se sestrami, že nemám právo na nic, protože je vládní opatření. Že se na dceru nemůžu ani podívat. Nakonec ji přivedli na chodbu, kde jsem jí v doprovodu policie mohla z pěti metrů zamávat, a vyvedli mě jako nějakého vraha,“ popsala Deníku N matka.

Opatření nemocnice v rozporu s nařízením vlády

Zákaz návštěv platí ve všech nemocnicích od 11. března. Z nařízení vlády však platí výjimka pro rodiče, kteří mohou být jak zákonní zástupci s dítětem kdykoliv a kdekoliv. Toto nařízení však personál brněnské nemocnice ignoroval.

„Pokud není rodič hospitalizovaný s dítětem, je to návštěva a ty dovnitř nesmí. Zdraví dětí je na prvním místě. To by pak postrádalo smysl a můžeme nemocnici zavřít. Rodiče mají právo na informace. Za normálních okolností je zákonný zástupce, ale ne za nouzového opatření,“ řekla redaktorce Deníku N jedna ze sester. „Žádnou vládní výjimku neznám, nezajímá mě. Když přijde zvenku rodič, je to návštěva a hotovo,“ dodal pak nemocniční vrátný.

K incidentu se vyjádřil i ředitel Fakultní nemocnice Brno, pod kterou Dětská nemocnice spadá. Podle něj šlo o individuální selhání. „Jsem připravený se za to rodičům omluvit. Požádal jsem personál oční kliniky, aby se mamince omluvili. Je to chyba a nemělo se to stát. Ale za současné epidemiologické situace prosíme veřejnost, aby respektovala a zvažovala různá rizika,“ popsal ředitel Jaroslav Štěrba.

Na toto prohlášení však Deník N reagoval příběhy dalších žen, kterým byl odepřen přístup k dítěti. V jednom případě šlo dokonce o matku, která právě porodila.

„Ve čtvrtek 19. března jsem porodila císařským řezem holčičku. Naposledy jsem ji viděla dvě hodiny po porodu, pak ji převezli na JIP do Brna. Za dva dny, když jsem byla schopná odstříkat mléko, umožnili mému příteli přivézt je dceři. Vidět ji ale mohl jen přes sklo. To se opakovalo ještě dvakrát. Když mě propustili z porodnice, jela jsem za malou i já. Přítele se mnou nechtěli pustit přes vrátnici. Dovolili to, až když viděli, že sotva chodím,“ popsala rodička. 

Oba rodiče se za dítětem rozhodně nepodívají

Podmínkou, pod kterou brněnská Dětská nemocnice rodiče za dětmi pouští, je setrvání rodiče s dítětem po dobu týdne. Problém však nastává ve chvíli, kdy chce například otec navštívit své dítě, se kterým zůstává v nemocnici matka. Navštěvujícího otce nemocnice dovnitř nepustí. 

„Mého muže nepustili ani ke dveřím oddělení. Hračky a jídlo jsme si s mužem předávali přes plot v době, když dcera spala. To byl náš jediný kontakt,“ popsala jedna z žen, jež zůstává s dcerou v nemocnici. Také jí prý strážníci vysvětlili, že podle nařízení nemocnice nemohou dovnitř otce vůbec vpustit. „Myslím, že zdravotníkům vůbec nedochází, co tím způsobují,“ dodala.

Ředitel nemocnice Štěrba návštěvy obou rodiče najednou považuje za problematické. „Když jsou čtyři děti v jednom pokojíčku a u každého budou sedět dva rodiče, může být situace velmi problematická, nelze dodržet dvoumetrovou distanci,“ prohlásil Štěrba.

Porušujete zákon, oznámila Liga lidských práv a sepsala petici

Nařízením Dětské nemocnice se začala zabývat i Liga lidských práv. V otevřeném dopise vyzývá vedení nemocnice k respektování nařízení vlády.  

„Rodiče a děti mají ze zákona právo na nepřetržitý kontakt, který potvrzuje i mimořádné opatření ministerstva. Toto právo rozhodně nezávislí na ‚povolení lékaře‘, ale na objektivních skutečnostech, které by kontaktu bránily, jako jsou známky nemoci či neochota podrobit se nutným hygienickým opatřením,“ stojí v dopise.

„Zdůrazňujeme, že odpírání kontaktu s rodiči je velmi závažný zásah do jejich práv, který má dopad na psychiku dítěte i na průběh léčby. Takový zásah nelze jen povrchně odůvodnit rizikem šíření koronaviru, zvlášť když existují méně extrémní opatření,“ vyzývají právníci.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Deník N

Štítky dětská nemocnice, fakultní nemocnice, návštěvy, vyvedení, koronavirus, nemocnice, Deník N, Dětská nemocnice FN Brno, návštěva, právo, Česko, Jaroslav Štěrba, Fakultní nemocnice Brno, Liga lidských práv, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahomír Jandl

Doktor a sestra se může smát pouze své hlouposti a neinformovanosti .Přestante si páni doktoři hrát na pána boha a chovejte se k lide z respektem v opačném směru pacient,zákonný zástupce platí taktéž.

Úterý, 28. dubna 2020, 06:35Odpovědět

Em Kresová

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/v-rakousku-jsou-koronavirem-nakazene-tri-stovky-deti-40319072?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Čtvrtek, 2. dubna 2020, 19:20Odpovědět

Em Kresová

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-koronavirus/639500/nejmladsi-obet-koronaviru-podlehla-holcicka-6-tydnu-srdcervouci-truchli-americane.html

Čtvrtek, 2. dubna 2020, 11:08Odpovědět

Em Kresová

a milá paní Prnková - copak řeknete na tohle .. opravdu si myslíte že malým pacientům nic nehrozí...

Čtvrtek, 2. dubna 2020, 11:08Odpovědět

Em Kresová

Nedostatek celkových informací a nedostatek empatie.

Čtvrtek, 2. dubna 2020, 11:06Odpovědět

Marika Müllerová

Em Kresová a čeho konkrétně jsem se měla dopustit? Mluvíte z cesty.. Tahle debata postrádá význam a nikam nevede. Opravdu působíte zmateně, obávám se, jestli Zuzana Candigliota s tou schizofrenií neměla pravdu.. Přeji Vám pékný den paní Kresová a ukončuji títom debatu o hovnu, je to jen ztráta drahocemmého času.

Čtvrtek, 2. dubna 2020, 07:31Odpovědět

Em Kresová

To co jste udělala Vy, by žádná máma neudělala. Naopak by byla vděčná, a chápala by , že se někdo stará, aby se její dítě nenakazilo i další nemocí. A jen tak k mému "hodnocení". Prastaré přísloví říká - "podle sebe soudím tebe". To jen tak.....

Čtvrtek, 2. dubna 2020, 02:14Odpovědět

Zuzana Candigliota

Paní Kreslová, nevím, jak jste přišla na to, že jsem bezdětná. :D Netrpíte náhodou paranoidní schizofrenií nebo nějakými bludy? Působíte tak na mě.

Středa, 1. dubna 2020, 16:37Odpovědět

Em Kresová

Jen ještě dodatek, doporučila bych všem rodičům, pokud se po zásahu údajné ochránkyně lidských práv virus do nemocnice dostane, a děti onemocní, aby se obrátili na soudy, protože původkyně rozšíření nákazy se veřejně zviditelnila. A staví "své" právo nad právo ochrany dětí. Je smutné že tohleto právě údajná ochránkyně nechápe, nebo si myslí že bychom měli následovat tu její Itálii a nakazit kde koho, včetně malých děti. Četla jsem že právě v Toskánsku to také není moc bezpečné......

Úterý, 31. března 2020, 23:07Odpovědět

Em Kresová

No víte, je trapné, když Šabatovic aktivistky poučují druhé, zvlášť ty , jako Candigliota, co místo dítěte má psa. Jistě , asi se budeme muset s tím naučit žít, ale je strašné učit to děti - hlavně ty cizí - aby si zvykali na virus doprovázený vysokými horečkami , když to není nutné. Většinu dětských nemocí právě vysoká horečka zhoršuje, normální mámu rozodně vysoká horečka u dítěte vyděsí. Ale to bezdětné s čoklíky nikdy nepochopí. Hlavně že se zviditelňují. Ovšem co by člověk čekal od absolventky MU. No dobře Vás Šabatová vyškolila. Ještě by mne zajímalo, kolikže Drbně za takové odporné články platí... asi taky bezdětní,

Úterý, 31. března 2020, 22:48Odpovědět

Marika Müllerová

Em Kresová vy pořád mluvíte o koze a já zase o voze. Chápu všechna opatření v nouzovém stavu, souhlasím s nimi a dodržuji je. Upozorňuji ale na otřesný způsob jednání člověka s člověkem, neempatický a neasertivní přístup. Tak to přeci nejde. Snad neonemocníme koronavirem, ale není to nemožmé, jestli se to nestane teď, tak možmá se to stane v následujících letech. Podle informací se jedná o nemoc, se kterou se musíme naučit žít a počítat s ní i do budoucna. Takže ano, jednou možná onemocníme všichni. Teď jde hlavně o množství, protože na to nejsou kapacity, to chápu. Na straně druhé a to se vracíme k tématu, o kterém mluvím já je způsob, jakým k došlo k tomu, co je psáno ve článku. K tomu nemělo dojít. Je to selhání ze strany personálu, tečka. V první řadě bylo na místě upozornit rodiče, že dítě po příjmu nebude možné navštívit, nejen pro to, aby byli rodiče připravení, ale aby měli i tu možnost připravit na to i to dítě. Navíc se jednalo o protizákonné jednání a přesto prostě nejde vlak. Všeho s rozumem i mírou. Zkrátka někteří ze zaměstnanců neumí jednat s lidmi, jsou často neetičtí až sprostí a to i mimo nozouvý stav. A to bylo to, na co poukazuji a to, co je špatně.

Úterý, 31. března 2020, 22:28Odpovědět

Em Kresová

A nejde jen o děti, jde taky o sestřičky a personál. Kdo se bude o děti starat, když půjde personál, po Vámi zaneseném viru do karantény. Což zatím bohužel nemžete vyloučit, protože nevíte vedle koho, ať vobchodě či tramvaji stojíte. A na umělé hmotě/oblečení/ vydrží i pět dnů. Řekly byste mi.....

Úterý, 31. března 2020, 21:01Odpovědět

Em Kresová

JIstě jste už četla, že i malé děti ten vir chytili. no a i když snad přežili - vysoké horečky jim zcela určitě dobře neudělají. jak tak koukám na Vaše výrazivo, kdyby Vaše dítě onemocnělo - nedej bůh, tak budete první co bude ječet že..... .

Úterý, 31. března 2020, 20:56Odpovědět

Em Kresová

Milé= dámy, nejsem zdrav. sestra, ale bohužel to tam znám. A řeknu Vám jedno, je chyba, že ty "návštěvy" nezarazii. Nebyla bych nadšená kdyby tam Vám podobné návštěvy couraly a zanesli to tam. Sedmileté dítě už nějakou dobu bez rodičů vydrží. A nejde jen o Vaše dítě, je tam spousta jiných, kterým by Vámi zanesená nákaza mohla uškodit. Navíc - sestřiček a personálu neí nic moc a aby po každé Vaší návštěvě museli desinfikovat a zjišťovat jestli jste na kabátě vir, který vydrží až 3 dny , tam nezanesly. Je smůla, že Vaše dítě tam právě v téhleté době je, ale nejde jen o ně.

Úterý, 31. března 2020, 20:52Odpovědět

Zuzana Candigliota

Paní Kreslová, nejste náhodou zdravotní sestra v Dětské nemocnici? Podle Vašeho způsobu vyjadřování to tak působí, protože sama tady kdákáte, jak nějaká slepice. To, že Vám práva dětí a rodičů nic neříkají, není problém ostatních. Každý rodič se snaží minimalizovat riziko pro své dítě, proto třeba použije roušku, rukavice a další hygienická opatření. Pokud od někoho hrozí v českých nemocnicích nákaza, tak se ukazuje, že je to spíš od personálu.

Úterý, 31. března 2020, 20:06Odpovědět

Marika Müllerová

Em Kresová Tak v prvé řadě nejsem Milerová, má milá zlatá, ano? Co jsem psala, bylo o chování některých z personálu, ketré jsem zažila na vlastní kůži, jako dětský pacient. Takže si to přečti dvakrát, nebo si poposedni, sedíš si na vedení. A právě v dané situaci a celkově by měli být právě onen personál schopen zachocat chladnou hlavu, vše v klidu vysvětlit a neřvat po rodičích jako tříhlavé saně, natož volat polocii? Navíc návštěva jednoho z rodičů zakázána NENÍ! Nehledě na to, že jsou to rodiče, se kterými dítě žije v jedné domácnosti, takže jakmile jej propustí do domácí péče, tak je nakažení jako mine, obejde? Nebo co? Přestaňte hysterčit a kdákat nesmysly, sledujte méně TV Barrandov a bude lépe. Pěkný den.

Úterý, 31. března 2020, 15:36Odpovědět

Em Kresová

No, milá zlatá Milerová. Jakpak a copak byste říkala, mít tam dítě, které by právě tyhlety lidumilné návštěvy nakazily? Nebyl by to už první případ , kdy i malé dítě na koronu umřelo. To co platí za normálního stavu, určitě neplatí ve stavu ohrožení. A nemocnice nemůže/nesmí ohrožovat ostatní pacienty. HERGOT TO VÁM TO POŘÁD JEŠTĚ NEDOCHÁZÍ? A jste jako ty slepice co furt kdákají po svém.

Úterý, 31. března 2020, 10:41Odpovědět

Marika Müllerová

Jednání personálu nemocnice celkově není na vysoké úrovni. Lékaři jsou sice odborníci na slovo vzatí, to ano, ale některé sestry ve stavu vyhořní a jejich krajně neetické chován vůči dětským pacientům je naprosto neuvěřitelné až tristní. A to jsem si myslela, že za těch 10 let se toho mohlo hodně změnit, ale tady to vypadá, že to bude pořád stejné. Opravdu smutné.

Pondělí, 30. března 2020, 21:34Odpovědět

Matku nepustili do nemocnice navštívit sedmiletou dceru. Nemocnice přitom porušila zákon  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.