Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chřipková epidemie na jihu Moravy podle hygieniků sílí. Další nemocnice zakazují návštěvy

Počet lidí s respiračními nemocemi na jihu Moravy proti minulému týdnu opět vzrostl, a to o sedmnáct a půl procenta. K dnešnímu dni evidují krajští hygienici 2463 nemocných na sto tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 2096.

Více lidí smrká a kašle

Chřipková epidemie výrazněji nabírá na intenzitě, uvedla na webu hygienické stanice ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek. Nemocnice omezují návštěvy.

„Epidemie má aktuálně vyšší intenzitu než v poslední předcovidové sezoně 2019/2020, avšak prozatím nedosahuje parametrů loňské mimořádně silné předvánoční epidemie. Významně narostl podíl chřipky, a to o více než 100 procent,“ sdělila Ciupek.

Dominantně jde o chřipku typu A. „Nemocnost vzrostla ve všech okresech kraje, napříč všemi věkovými skupinami, nejvíce však u dětí předškolního věku, což je pro chřipku typické. Nemocnost v tomto týdnu začala rychleji stoupat také u dospělých,“ doplnila Ciupek.

Na rozdíl od respiračních infekcí způsobených širokou škálou tzv. nechřipkových respiračních virů má chřipka závažnější průběh s horečkami kolem 40 stupňů Celsia a celkovou schváceností. Tento stav může trvat několik dnů a je velmi vysilující, s rizikem komplikací, upozorňují hygienici.

Omezení návštěv v nemocnicích

Na růst nemocnosti reagují nemocnice v kraji. Od úterý platí zákaz návštěv na lůžkových odděleních Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně i ve Vojenské nemocnici Brno. Fakultní nemocnice Brno podle své mluvčí Lenky Martinkové přistoupí od pondělí k zákazu návštěv pouze na klinice nemocí plicních a tuberkulózy.

„Ve čtvrtém kalendářním týdnu evidujeme 43 případů chřipky, u všech je to varianta A. Z toho 27 případů bylo zjištěno u dětských pacientů v Dětské nemocnici,“ doplnila Martinková

Jihomoravské nemocnice se bojí respiračních onemocnění. Omezují návštěvy

Počet lidí s respiračními nemocemi na jihu Moravy stále roste a lékaři se obávají o zdraví pacientů. Nemocnice vydávají opatření, aby hospitalizované nenakazili příbuzní. Některá zdravotnická zařízení návštěvy zakázala úplně, jiná omezují dobu...

Zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních platí také v nemocnici v Blansku, od soboty se chystá v Hodoníně a Vyškově. Nemocnice Znojmo přistupuje k zákazu návštěv na oddělení dlouhodobě nemocných. Nemocnice uplatňují několik výjimek, které se týkají třeba pacientů v terminálních stavech, tedy v konečné fázi života, nebo dětských pacientů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky zdraví, chřipka, epidemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie na jihu Moravy podle hygieniků sílí. Další nemocnice zakazují návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.