Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dobrý skutek i zajímavé odměny, láká lidi k darování krevní plazmy společnost Plazma plus

PR článek

Krevní plazma má nejen ve zdravotnictví nenahraditelnou funkci. Ani přes pokrok v medicíně není možné plazmu vyrobit synteticky ani geneticky, a tak tisíce pacientů spoléhá na pomoc dárců. Dárcovství přitom přináší nejen lidem dobrý pocit ze zachráněného života, ale také pestrou škálu benefitů, jaké například nabízí vyškovské a znojemské centrum společnosti Plazma plus.

Krevní plazma se využívá zejména při výrobě léků, které slouží nemocným s hemofilií, popáleninami nebo onkologickým onemocněním. Darování přitom nic nestojí a dokonce se ani nejedná o nepříjemný zážitek. Naopak proces dárcovství může být díky moderním prostorám, milému personálu i zajímavým odměnám v čele s příspěvkem 800 korun za odběr příjemným zážitkem. 

„Zakládáme si na moderním prostředí, profesionalitě a příjemném personálu. Dbáme na to, aby se lidé v našich centrech cítili dobře a rádi se vraceli. Například příchozí mají k dispozici po celou dobu návštěvy pohoštění. Na výběr jsou sladké pochutiny, různé druhy čajů či limonády. Jde o takové maličkosti, které ale utváří celek,“ říká provozní ředitelka společnosti Plazma plus Veronika Kobylková. 

Plazma má nažloutlou barvu a slouží k výrobě léků. Foto: Archiv

Na odběr může každý a nebolí

Dárcem se může stát každý. Stačí naplnit základní podmínky. Především musí splňovat věkovou hranici 18–60 let a být zdravý. Zdravotní stav vždy posoudí před první návštěvou lékař, který vyhodnotí, zda je dárce zdravotně způsobilý k odběru. Roli například může hrát tetování, nízká váha nebo užívání některých typů léků. Po vyplnění zdravotního dotazníku, lékařském vyšetření a vyhodnocení krevního obrazu následuje odběr plazmy, který zpravidla zabere zhruba pětačtyřicet minut.

„Krevní plazma odebraná na našich střediscích slouží výhradně k výrobě léků. Lidé tak mají jistotu, že jejich krev pomůže zachránit život. Samotný odběr je bezbolestný, není se čeho obávat. Vždy je dobré se před příchodem do centra pořádně napít a najíst. Urychlí to proces i riziko, že se lidem udělá nevolno,“ doporučuje Kobylková s tím, že darovat krevní plazmu je možné jednou za čtrnáct dní.

Rodinná atmosféra ve Vyškově i Znojmě 

Společnost Plasma plus funguje na pěti místech v České republice. Specializovaná centra se nachází také na jižní Moravě, konkrétně od roku 2021 na náměstí Svobody ve Znojmě. O rok později vznikla také pobočka v Nádražní ulici ve Vyškově. 

„Obecně na Moravě platí, že centra fungují takřka na rodinné bázi. Lidé sem chodí nejen kvůli dárcovství, ale také si popovídat s personálem. I proto se sem rádi vracejí,“ vyzdvihuje Kobylková k oběma centrům, v nichž mají návštěvníci možnost se zaregistrovat i do národního registru dárců kostní dřeně. 

Krevní plazmu darovali rovněž znojemští hokejisté. Foto: Hcorli.cz 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Plazma, Darování, Znojmo, Vyškov, Plazma plus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

Darování krve se dá odečíst z daní.

Pondělí, 10. dubna 2023, 12:43Odpovědět

Marie Glanczová

Baron-proč za něco? protože teď, v této době není zadarmo nic, na všem se musí vydělávat...prostě prachy nade vše

Středa, 5. dubna 2023, 11:35Odpovědět

Baron Kocharovski

a proč ZA NĚCO?! :-OOO krev daruji několik desítek let a pokaždé zadarmo. při úraze, také nikdo za DAROVANOU krev pak neplatí, takže...

Úterý, 4. dubna 2023, 17:11Odpovědět

Dobrý skutek i zajímavé odměny, láká lidi k darování krevní plazmy společnost Plazma plus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.