Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Brna přijeli studovat až z Indie

Za kvalitnějším univerzitním vzděláním přijelo do Brna jednadvacet studentů z Ruska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Ukrajiny a Indie. Dostali se sem díky stipendijnímu programu Internacionalizace vysokých škol v Jihomoravském kraji, který je určen studentům ze zemí třetího světa.

Před přijetím do programu museli projít náročným výběrovým řízením. „Rozhoduje znalost češtiny, předchozí vědecká činnost, účast na konferencích nebo znalost angličtiny,“ informovala projektová manažerka Ivana Hamadová. Komise složená z prorektorů partnerských škol také upřednostňuje zájemce o technické a přírodovědné obory. „O tyto odvětví je mezi českými studenty menší poptávka,“ vysvětlila Hamadová.

Úspěšným kandidátům pomáhá Hamadová s administrativou, zařizováním víz nebo ubytováním. „Při studiu ale nemají žádné výhody a úlevy. Přednášky i zkoušky musí absolvovat v češtině, jen na určitých oborech je možné učit se v angličtině,“ řekla Hamadová.

Čtyři roky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity čekají například Inda Prashanta Khirsariya. „Doma jsem pracoval na výzkumech v oboru organické chemie. Od svého pobytu tady očekávám nejen kvalitní vzdělání, ale i zábavu a seznámení se s novými lidmi,“ sdělil Khirsariya.

Jeho kolegou je Bosňan Dario Tambur, který se na Mendelově univerzitě bude věnovat biotechnologii rostlin. „Brno jsem si zvolil proto, že mi připomíná Sarajevo, kde bydlím. Nechtěl jsem jít do Prahy, protože nemám rád příliš velká města,“ zdůvodnil. V České republice je sice jen dva měsíce, jazyk však zvládá už bez větších problémů. „Byl jsem na měsíční letní škole v Olomouci, něco jsem nastudoval už předtím. Ale myslím si, že na odborné slovní zásobě musím ještě zapracovat,“ zhodnotil Tambur.

Všichni studenti dostanou od Jihomoravského kraje v prvním roce šest tisíc korun každý měsíc. „Pokud dosáhnou dobrých studijních výsledků, podpoří je v dalších letech vysoká škola,“ uvedla Hamadová. Díky programu se do Brna za sedm let dostalo už téměř dvě stě mladých vědců.

Autoři

Štítky studium, zahraničí, stipendium, Brno, Indie, Jihomoravský kraj, Rusko, Ukrajina, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Mendelova univerzita v Brně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijeli studovat až z Indie  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.