Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ČSSD nechce koncentrovat střední školství pouze do Brna

ČSSD nepřipustí koncentraci středoškolského vzdělávání pouze do Brna. Chce udržet kvalitní střední školy v okresních městech a ve větších střediskových obcích, informoval v pondělí šéf krajského školského výboru Jiří Janda (ČSSD).

Vzhledem k trvalému úbytku žáků čeká jihomoravské školství redukce. Škol a míst v nich je příliš mnoho. „Optimalizace škol ale nemůže být pouze institucionální, to znamená, že sloučíme dvě školy do jedné, ale hlavně oborová,“ řekl Janda. Dodal, že změny se přitom dotknou všech typů škol - od gymnázií po učňovské obory.

Osmiletá gymnázia chce například Jihomoravský kraj omezit tak, aby na nich studovalo pět až osm procent populace - s tím ostatně výběrové školy vznikly. „Není možné, aby na nich studovala pětina populace, jak se děje nyní,“ prohlásil. Dodal, že gymnázia považuje kraj především za přípravky na vysoké školy.

Sociální demokracie hodlá v příštích letech výrazně podpořit učňovské školství. „Chceme, aby nabídka učebních oborů odpovídala jak zájmům žáků, tak reálným požadavkům firem,“ nastínil stranický školský expert. Velká poptávka na jižní Moravě je podle něj například po zednících, klempířích a tesařích.

Problémy přitom odborníci vidí v učňovském školství pro dívky. „Nabídka oborů pro ně sice nehyne na úbytě, řada z dívek se však po absolutoriu neuplatní,“ řekl Janda s poukazem na velké množství nezaměstnaných kadeřnic, kuchařek nebo číšnic.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky ČSSD, Brno, školství, Jiří Janda, Jihomoravský kraj, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSSD nechce koncentrovat střední školství pouze do Brna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.