Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Univerzita v Brně má ombudsmanku. Dohlédne na konflikty i genderovou rovnost

Brněnská Masarykova univerzita (MUNI) si zřídila funkci univerzitního ochránce práv. Nová ombudsmanka bude nestranně pomáhat studentům i zaměstnancům, kteří si připadají znevýhodnění, nebo se dostali do konfliktu. Postará se také o zajištění genderové rovnosti.

Do funkce ombudsmanky a zároveň nejvyšší představitelky odboru celouniverzitní ochrany práv nastoupila advokátka Eva Janovičová. Dosud se věnovala občanskému, obchodnímu a pracovnímu právu. „Řešila jsem soudní konflikty i mimosoudní vyrovnání. Jsem zvyklá být v neustálém kontaktu s klienty a ráda komunikuji s lidmi, proto mne také pozice ochránkyně práv oslovila,“ uvedla Janovičová.

Ombudsmanka se bude věnovat prošetřování podnětů k ochraně práv, mediaci a poradenství stranám konfliktu. „V její gesci bude například i garance a realizace Gender Equality Planu Masarykovy univerzity, dále bude přijímat nejen žádosti, stížnosti a oznámení vyžadující zvláštní postup a zvýšenou ochranu oznamovatelů, ale také v oblastech nerovného zacházení, akademické integrity a studijního poradenství," popsal mluvčí MUNI Radim Sajbot.

Brněnský rektor se zlobí na tělocvikáře z pajdáku. Mají na triku sexuální aféru

Vrásky na čele přidělaly brněnskému rektorovi Masarykovy univerzity Martinu Barešovi zprávy z pedagogické fakulty. Na pajdáku vypukla sexuální aféra, v níž figurují dva tělocvikáři. Pedagogové měli obtěžovat studentky. Šéf školy jednání...

MUNI se v plánu genderové rovnosti zavázala například k náborům bez genderových předsudků, usnadňování kombinace rodičovství a pracovního života či podpory genderově vyvážených výzkumných týmů. Dosud se o ochranu práv na vysoké škole nejednotně staraly kontrolní a poradní orgány. 

Skandál, který se měl s přehlížením táhnout několik let, řešila univerzita například letos v lednu. Na povrch se dostaly výpovědi několika studentek Pedagogické fakulty MUNI. Dívky tvrdily, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování dvou učitelů tělocviku. Po medializaci případu se škola s oběma kantory domluvila na ukončení pracovních poměrů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Masarykova univerzita

Štítky masarykova univerzita, ombudsman, veřejný ochránce práv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

genderová rovnost u studia je K NIČEMU! pohlaví se dnes přeoperuje skoro už ve výtahu, takže... :-DDD co asi tak ta BLBUC*MANKA bude dělat?!

Úterý, 4. dubna 2023, 18:21Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Marie Glanczová -
milá maruško, ty jsi prostě úžasná! :-))) tak jasně: pro normální lidi je přínos ABSOLUTNÍ NULA! nic víc a ani méně! (jak taky jinak; na NORMÁLNÍ lidi se normálně kálí)! :-DDD

Úterý, 4. dubna 2023, 17:15Odpovědět

Baron Kocharovski

genderová obbudsmanka?! tak snad je ta holka dostatečně BAREVNÁ! (jinak je to o ničem), soudruzi! :-(((

Úterý, 4. dubna 2023, 17:13Odpovědět

Marie Glanczová

genderové studium neuznávám, jaký je přínos pro normální lidi?

Úterý, 4. dubna 2023, 12:23Odpovědět

Univerzita v Brně má ombudsmanku. Dohlédne na konflikty i genderovou rovnost  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.