Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi se víc bojí přistěhovalectví a terorismu než epidemií, zjistili vědci z Brna

Češi mají dlouhodobě větší obavy z přistěhovalectví a terorismu než třeba z epidemií, což se nezměnilo ani po nástupu covidu-19. Rostly obavy z politického extremismu, mezi roky 2020 a 2021 přibylo také lidí, kteří se obávají přírodních katastrof, což může souviset s loňským tornádem na Moravě. Zjištění vyplynula z výzkumu sociologů z Masarykovy univerzity a agentury Focus.

Během pandemie sociologové testovali nové způsoby on-line dotazování. Respondenti vyplňovali dotazník na témata rodinného chování, kvality života, používání technologií a občanské společnosti. Jedna z otázek směřovala k hlavním rizikům a hrozbám pro Evropskou unii. Data umožňují srovnání se staršími průzkumy.

„Překvapilo nás, že v průběhu pandemie covidu-19 důraz na tento typ rizika nějak zásadně nerostl. Obavu z chorob a epidemií vyjádřilo 39 procent dotázaných v roce 2018, 42 procent v roce 2020 a 48 procent pro rok 2021,“ uvedla spoluautorka výzkumu Barbora Hubatková. Výrazněji rostly obavy z politického extremismu, které z hodnoty 24 procent poskočily na více než 40 procent.

„Kromě stabilního prvenství témat nedostatečně řízeného přistěhovalectví a teroristických útoků jsou zajímavé i rostoucí obavy z mezinárodních konfliktů. Česká veřejnost vnímala vyostřování mezinárodní situace a je jen otázkou, jak by se v datech projevilo vloni nepředstavitelné napadení Ukrajiny Ruskem," řekl vedoucí výzkumného projektu Martin Lakomý.

Zatímco dotazování v letech 2020 a 2021 se týkalo pouze české populace, data Eurobarometru z roku 2018 umožňují i mezinárodní srovnání. V absolutních číslech Češi zmiňovali hrozbu teroristických útoků a epidemií nejčastěji ze všech zemí EU. Rozdíly ale nejsou zásadní - obyvatelé 20 zemí nejčastěji uváděli riziko teroristických útoků, ve čtyřech státech převládaly obavy z politického extremismu a ve třech z nedostatečného řízení přistěhovalectví.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, školy, věda, společnost, vysoké, Brno, epidemie, extremismus, Masarykova univerzita, Evropská unie, Morava, pandemie covidu-19, teroristický útok, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A DIVÍTE SE TOMU NĚKDO??? JÁ SE BOJÍM OBOJÍHO A MOC!!!!

Neděle, 26. června 2022, 08:37Odpovědět

Češi se víc bojí přistěhovalectví a terorismu než epidemií, zjistili vědci z Brna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.