Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Do kurzů češtiny se zapsal rekordní počet Evropanů

„Jak se jmenuješ? Odkud jsi? Jak se máš?“ Je krátce před devátou hodinou ráno a ve škole plné budoucích zdravotních sester se dnes skupinka cizinců ze zemí Evropské unie pod vedením zkušené lektorky Darji Kollman snaží vyslovit své první věty v češtině. V tomto týdnu se na Vyšší odborné škole zdravotnické v Kounicově ulici postupně vystřídá celkem 105 studentů ze zemí Evropské unie, pro které Jihomoravský kraj připravil intenzivní kurzy češtiny. Největší zastoupení mezi studenty má Itálie, následovaná Rumunskem, Řeckem, Bulharskem, Španělskem a Velkou Británií.

Během příštích třech měsíců by měli zvládnout základy jazyka, který je odborníky považován za jeden z nejtěžších na světě. Čeká je celkem 75 vyučovacích hodin, rozložených po dvou tříhodinových blocích týdně.

V ranní skupině se v jedné třídě sešli studenti z Maďarska, Polska, Francie, Bulharska a Itálie. Lektorka je neúprosná a hned ze začátku všechny upozorňuje, že na jejích kurzech se bude mluvit hlavně česky. Pro mnohé je to poprvé, kdy se po nich vyžaduje, aby zkusili něco říct v našem jazyce.

Jmenuji se Jeff, jsem z Francie a mám se dobře

Jedním z nich je i Jeff Thomsen, který se do Brna přestěhoval před pár měsíci kvůli elektrotechnickému projektu na VUT. „Předtím jsem žil ve Vídni, což není daleko a mám tam kamarády. Brno je ale mnohem příznivější co se týče nákladů na život,“ vysvětluje svoji motivaci šestatřicetiletý Francouz. Jedním z důvodů, proč si vybral pro svůj život právě jihomoravskou metropoli bylo prý i to, že na technické univerzitě mělo podle statistik být 55% cizinců. „Až na místě jsem odhalil v čem je ten fór. Počítají se do toho totiž i Slováci, kterých je tu většina,“ směje se. I proto se rozhodl zapsat do kurzů češtiny. „Je to pro nás strašně složitý jazyk. Očekávám, že nejtěžší bude se do toho vůbec dostat. Jsem snad poprvé v zemi, kde si nedokážu sám ani objednat jídlo z jídelního lístku,“ dodává.

O moc lépe na tom není ani Roberta Luvizetto, která se přestěhovala z Brazílie s manželem, který získal práci v brněnské pobočce IBM. „Již delší dobu jsme uvažovali o práci v zahraničí. Když se naskytla tato šance, sbalili jsme dítě a psa a šli do toho,“ usmívá se Roberta.

„Česky se učím proto, že nechci být v této zemi pouhou turistkou. Rádi bychom tu nějaký čas zůstali,“ ubezpečuje osmatřicetiletá Brazilka, která má po dědečkovi italský pas, díky kterému se může účastnit kurzů pro cizince ze zemí EU a nemusí čekat na start výuky pro takzvané třetizemce, které Jihomoravské regionální centrum pro integraci cizinců otevírá znovu až v září. Toto Centrum z důvodu finančních zdrojů může poskytovat služby pouze cizincům z nečlenských států EU, tedy z takzvaných třetích zemí.

„Na Centrum se v minulostí stále obraceli občané z EU se zájmem o naše služby a my jsme je museli bohužel odmítat. Proto jsme rádi, že Jihomoravský kraj v současné době uvolnil finanční prostředky na obdobné služby i pro EU občany. Rychlost, s jakou byly kurzy obsazeny, svědčí o tom, že o nabízené kurzy je opravdu velký zájem,“ vysvětluje Lenka Herčíková z Jihomoravského regionálního centra pro integraci cizinců.

IBM je letos vůbec největším dodavatelem kurzistů. Z celkového počtu 214 přihlášených studentů jich zde pracuje téměř třetina (63). Druhým nejčastějším zaměstnavatelem je AT&T (13) a na třetím místě brněnský vyhledávač letenek Kiwi (5). „Pro úspěšné absolventy máme připraven certifikát. Musejí mít alespoň 75% docházku a uspět v závěrečném testu,“ uzavírá Herčíková.

Marek Fišer

Štítky Evropská unie, Jihomoravský kraj, Itálie, Bulharsko, Španělsko, Velká Británie, Řecko, Rumunsko, Francie, IBM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kurzů češtiny se zapsal rekordní počet Evropanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.