Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Festival Meeting Brno se ponese v duchu 'jednota v rozmanitosti'

První ročník festivalu Meeting Brno se uskutečnil v květnu 2016 a navazoval na projekt Rok smíření. Tím si Brno v roce 2015 připomnělo konec druhé světové války v nejširším kontextu, tedy i oběti nacistické diktatury a poválečného násilí. V letošním roce bude Brnem rezonovat heslo „jednota v rozmanitosti“.

Loňský ročník se soustředil na migraci, na ztrátu a nalézání domova. „Námětem aktuálního ročníku je jednota Evropy, ohrožená populismem a společenskou radikalizací,“ vysvětluje Kateřina Tučková, programová ředitelka festivalu. Během deseti dnů, od 19. do 28. května, se do Brna sjedou zajímavé osobnosti české a středoevropské umělecké, společenské či politické scény.

Moravské náměstí - jedno místo, několik režimů, tisíce lidských osudů

Dominantu letošního ročníku jednoznačně představuje místo, kde se bude odehrávat většina programu. Jedná se o instalaci na Moravském náměstí z dílny architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa, která obsahuje pódium, bar, pivní terasu a venkovní galerii s potřebným zázemím. Konstrukce o půdorysných rozměrech 78 x 39 metrů sahá až do výšky 18,5 metru a je vystavěna z 50 tun materiálu skládajícího se z 6000 tyčových prvků lešení.

„Moravské náměstí je místem s bohatou historií a změny v jeho podobě bez nadsázky dokumentují dramatické společenské změny. Instalace připomíná jednotlivé historické vrstvy a evokuje touhu spojovat,“ říká Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, které festival pořádá. Meeting Brno Point bude dále fungovat jako letní kulturní scéna oživující centrum města po celou letošní sezónu.

Bohatý program pod heslem „jednota v rozmanitosti“

Stejně jako v loňském roce bude program desíti dnů festivalu rozdělen do několika panelů. Nebudou chybět diskuzní fóra, divadlo, hudba, film, výtvarné umění, workshopy, komentované procházky a samozřejmě ani Pouť smíření.

Významným programovým bodem bude příjezd a diskuze s potomky rodin Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat. Brno se honosí jejich vilami, ale osudy těchto židovských rodin byly velmi dramatické a jejich členové byli nepohodlní oběma diktaturám minulého století.

„Mám velkou radost, že se nám letos také podařil ve spolupráci s Domem umění města Brna spustit program uměleckých rezidenčních pobytů. V jeho rámci přivítáme například spisovatelku Anne Hahn či herečku Kristinu GüntherViewegh,“ přibližuje další programovou linku Tučková.

Ulice města rozezní i hudba, konkrétně Šalina Music Tour pod taktovkou Kateřiny Šedé. Hudba bývalých kulturních a náboženských skupin žijících historicky v Brně bude znít v tramvajích i při večerních open-air koncertech.

Jídlo, jako základní prvek identity každé společnosti, se v hlavní roli představí v závěrečném víkendu na akci Piknikfest, který návštěvníkům nabídne širokou paletu domácích a exotických jídel.

Meeting Brno 2017 opět nabízí platformu pro diskuze o historických i současných otázkách, prostor pro setkávání a oživuje centrum města směrem, který je hluboce vrytý do DNA Brna,“ uzavírá Janulíková.

Tisková zpráva

Štítky Brno, festival, druhá světová válka, Kateřina Tučková, Evropa, Ondřej Chybík, Michal Krištof, Anne Hahn, Dům umění města Brna, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Meeting Brno se ponese v duchu 'jednota v rozmanitosti'  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.