Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj rozhodl o vzniku firmy na rozvoj leteckého spojení regionu

Jihomoravská rozvojová společnost, kde má zatím 50 % Jihomoravský kraj a 50 % Letiště Brno, se bude do budoucna starat o rozvoj leteckého spojení jižní Moravy se zbytkem světa. Na čtvrtečním zasedání zastupitelstva o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Jihomoravský kraj zaznamenal před několika měsíci aktivitu statutárního města Brna, která měla vést ke vzniku společnosti podporující rozvoj nových leteckých linek a propojení jižní Moravy a města Brna se světovými letišti. Bohužel zhruba po třech měsících jsme konstatovali, že Brno nás ani nekontaktovalo jako majitele letiště, nemohli jsme dále čekat. Využili jsme „zaparkované“ společnosti Jihomoravská sportovní, která dříve vznikla se záměrem podpory Velké ceny, což se nakonec vyřešilo prostřednictvím funkčního Spolku,“ uvedl hejtman Michal Hašek s tím, že kraj tato změna nestojí ani korunu, naopak získá z původně vloženého milionu korun zpět půl milionu.

Po jednání s Letištěm Brno jsme zastupitelstvu předložili návrh a zastupitelstvo jej podpořilo, na vznik společnosti, která bude mít na starost jednání o zvýšení letecké dostupnosti Jihomoravského kraje a města Brna. Je zatím koncipována tak, že veřejný sektor v ní drží 50 % prostřednictvím Jihomoravského kraje, my ovšem nechceme být jediní a já nabídnu možnost vstupu do společnosti jak primátoru Vokřálovi, respektive statutárnímu městu Brnu, tak oslovím zástupce univerzit,“ sdělil hejtman Hašek.

Jak doplnil, Letiště Brno, které je v současné chvíli 50 % spoluvlastníkem, bude oslovovat byznysový sektor, to znamená cestovní kanceláře, hotely a krajskou hospodářskou komoru. "Přepokládáme, že finální počet účastníků bude rozhodně vyšší než dva. Dnes je to pouze odstartování. Do budoucna určitě dozná změn, nejde nám o většiny, jde nám o to, aby existovala firma a rozjela se reálně činnost firmy, která bude jednat s leteckými přepravci, s celým segmentem turistiky a cestovního ruchu a bude se snažit navýšit počet přímých leteckých spojení na jižní Moravu,“ řekl hejtman, který doplnil, že letos je v rozpočtu kraje na podporu leteckých linek 30 milionů korun.

Tisková zpráva

Štítky Jihomoravský kraj, Letiště Brno-Tuřany, Brno, Michal Hašek, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozhodl o vzniku firmy na rozvoj leteckého spojení regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.