Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravští záchranáři pomohou po propojení center rychleji

Záchranáři, policisté a také hasiči z jižní Moravy mají nově propojené počítačové systémy svých operačních center, což zrychlí výjezdy k neštěstím a následnou pomoc zraněným. Projekt zahrnoval vybavení center nejmodernějšími technologiemi a přišel na 53 milionů korun. Jejich výběr, pořízení a instalace trvaly zhruba pět let.

Dříve si museli záchranáři, hasiči a policisté předávat informace o jednotlivých zásazích prostřednictví vysílaček a telefonů, nebo si je zasílat počítačovou sítí. Nyní všechny tato data sdílejí operační střediska současně. Hasiči tak třeba vědí, kolik sanitek je na místě nehody nebo kde přesně a kolik je tam policejních hlídek. Lépe tak mohou koordinovat svoji činnost.

Možné bude například i přijímání automatického krizového volání e-call. Jedná se o systém nainstalovaný v řídící jednotce auta, který po nehodě automaticky sám zavolá záchranné složky. Od roku 2018 by měl být nainstalován ve všech nových vozidlech.

Všechny základní servery k novému systému jihomoravských záchranářů jsou umístěny v sídle zdravotnických záchranářů v Brně-Bohunicích. Dvě třetiny nákladů zaplatily dostace Evropské unie a zbytek uhradil kraj.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Evropská unie, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští záchranáři pomohou po propojení center rychleji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.