Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie: firma z Brna připravila vkladatele o 60 miliónů Kč

Policie stíhá tři majitele investiční společnosti Double Investments Limited z Brna, podle spisu připravili přes tři sta klientů o jejich vklady v celkové výši 60 miliónů korun. Slibovali zhodnocení peněz o pět až 12 procent, a to za situace, kdy české banky slibují zhodnocení vkladů zhruba kolem 0,5 procenta.

Šlo o klasický systém tzv. letadla, přičemž se na něj nechali nalákat především důchodci z jižní Moravy a jižních Čech, řekl dnes novinářům brněnský kriminalista Dušan Janča, který se případem zabývá.

Obviněným hrozí za podvod až deset let vězení. Jsou stíháni na svobodě. Policie předá do prosince spis státnímu zastupitelství s návrhem obžaloby. Kauza je obdobou případu firmy Edbusy z Brna, která také připravila stovky klientů o vklady.

Firma Double Investments Limited vznikla v roce 2010 ve Velké Británii. V Česku pak působila její dceřiná společnost s odkazem na to, že se řídí britským právem. Její majitelé tvrdili, že vklady jsou pojištěné u britské pojišťovací společnosti Lloyd's. Když se společnost dostala koncem roku 2013 do finanční tísně, její vedení tvrdilo, že bude fúzovat se známou investiční skupinou PPF.

"Měli reprezentativní sídlo. Tvrdili, že vklady zhodnotí investicemi do nemovitostí, letecké dopravy nebo třeba výzkumu nanotechnologií," uvedl kriminalista. Dvě třetiny podvedených tvořili důchodci hledající možnost, jak co nejvíce zhodnotit své úspory.

Firma měla kolem čtyřiceti spolupracovníků, kteří sháněli investory. Zpočátku jim vyplácela provize, v prvních letech své existence hradila i slíbené výnosy. Vklady však podle kriminalistů nikam neinvestovala. Firmou prý proteklo zhruba sto milión korun. Pak se dostala do potíží, a když policisté sečetli neuhrazené pohledávky, zjistili celkovou ztrátu 60 miliónů korun.

Na to, že společnost Double Investments Limited není důvěryhodná, upozorňovala i Česká národní banka, ale klienti to nevnímali, dodal policista.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Brno, Státní zastupitelství ČR, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Velká Británie, Česko, Česká národní banka, PPF

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie: firma z Brna připravila vkladatele o 60 miliónů Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.