Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O prázdninách zemřelo při nehodách 151 lidí, nejvíc od r. 2010

Během letošních prázdnin přišlo při dopravních nehodách o život podle předběžných statistik už 151 lidí, o 19 více než loni. Počet smrtelných nehod je největší od roku 2010, kdy na silnicích zemřelo během července a srpna dohromady 170 lidí. Za posledních 25 let byly nejtragičtější prázdniny v roce 1993 s 291 mrtvými, naopak nejméně obětí - 132 - loni v létě.

Letos v červenci zahynulo 83 lidí, dalších 68 v srpnu. Podle policistů a dopravních odborníků se na nepříznivé bilanci podepsala letošní vedra. Nechvalný primát drží Středočeský kraj. Do dnešního dne krajské statistiky evidovaly 20 obětí prázdninových nehod, odpoledne se počet mrtvých zvýšil o dva další po srážce dodávky a osobního auta na Kladensku.

Na opačném konci tabulky je Královéhradecký kraj, kde zemřeli dva lidé, a Vysočina a Liberecký kraj se šesti mrtvými. Ve většině krajů počet obětí oproti minulému roku vzrostl, v Moravskoslezském kraji se neměnil a v Jihomoravském, Ústeckém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině klesl.

Ve středních Čechách zemřelo dosud 22 lidí, ve dvou případech tři lidé najednou. Minulý rok zemřelo v červenci a srpnu 17 lidí. Osmnáct životů vyhaslo podle denních policejních hlášení během července a srpna na silnicích ve Zlínském kraji. Je to zdaleka nejvíce za posledních šest let, kdy bylo maximem devět obětí.

Na jihočeských silnicích zemřelo o prázdninách 13 lidí. Je to o jedno úmrtí více než v červenci a srpnu roku 2014. V nejmenším Karlovarském kraji byly prázdninové měsíce nebývale tragické. Podle předběžných údajů policie zemřelo při dopravních nehodách osm lidí, loni dva.

Také prázdniny na silnicích Libereckého kraje byly tragičtější než loňské. Při dopravních nehodách tam do 30. srpna zemřelo šest lidí, loni za červenec a srpen tři. Také v Praze přibylo tragických nehod - letos v létě při nich podle dostupných informací zemřelo devět osob, před rokem pět.

Jedenáct lidí zemřelo při prázdninových dopravních nehodách v Plzeňském kraji. To je v porovnání s loňskými prázdninami o tři oběti nehod více. Naopak příznivější bilanci hlásí Vysočina, kde přišlo za uplynulé dva měsíce o život šest lidí. Je to podstatně méně než loni, kdy zahynulo 13 lidí. V Královéhradeckém kraji si nehody zatím vyžádaly dva mrtvé, loni tam zemřelo sedm lidí.

V Pardubickém kraji se stalo zhruba stejně nehod jako před rokem. Zahynulo však při nich téměř dvakrát více lidí, 13 proti loňským sedmi. Na silnicích Olomouckého kraje zahynulo podle dostupných údajů osm lidí. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je mrtvých o tři více. Mezi oběťmi jsou tři motorkáři.

Také v Ústeckém kraji během prázdnin přibylo dopravních nehod. Oproti loňskému roku se jejich počet zvýšil o 254, nehod se smrtelnými následky ale ubylo. Rovněž prázdniny na jižní Moravě byly z hlediska dopravní nehodovosti o něco klidnější než ty loňské. Mírně sice přibylo kolizí na silnicích, klesl ale počet mrtvých z 21 na 16 a počty těžce zraněných se snížily z 62 na 56.

V Moravskoslezském kraji dopravních nehod výrazně přibylo. Jejich počet oproti stejnému období loňského roku stoupl o 110. Na silnicích během července a srpna zemřelo 11 lidí. Loni bylo obětí stejně.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, havárie, dopravní nehoda, Královéhradecký kraj, Kraj Vysočina, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prázdninách zemřelo při nehodách 151 lidí, nejvíc od r. 2010  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.