Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Brněnští strážníci se zaměří na bezpečnost dětí na začátku školního roku. Ohlídají školy, přechody i parky

Brněnští strážníci se zaměří na bezpečnost dětí na začátku školního roku. Budou pomáhat u více než čtyř desítek škol s přecházením rušných silnic a dohlížet na dopravu po celý týden. Zároveň radí rodičům, aby děti před první cestou do školy poučili o pravidlech bezpečnosti.

Strážníci zamíří k desítkám škol

Výlučné místo má v kalendáři brněnských strážníků začátek školního roku. „Bezpečnosti dětí věnuje městská policie mimořádnou pozornost a tomu odpovídá i masivní nasazení hlídek. Zamíří k desítkám škol, kde budou dětem pomáhat při přecházení vytížených silnic,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci si vytipovali více než čtyřicet škol po celém Brně a dohlížet u nich budou nejenom v první školní den, ale ve zvýšené míře až do pátku. „I po zbytek roku garantujeme přítomnost na dvanácti přechodech a podle volných kapacit působí hlídky denně až na dvaceti dalších,“ vypočítal ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Opatrnost řidičů je na místě

Obezřetnost bude v září na místě. „Řidiči si po dvouměsíční odmlce někdy neuvědomují, že by před vzdělávacími institucemi měli výrazně zvolnit a zbystřit. Děti mohou být nepozorné a nečekaně jim vstoupit do cesty, vyběhnout zpoza autobusu nebo jinak zazmatkovat. Na toto riziko proto upozorňují i svítivé uniformy strážníků,“ popsal Ghanem.

Výuka v prvních dnech bývá navíc zkrácená a školáci se vracejí domů dříve. Vyšší pozornost však budou od motoristů vyžadovat i odpolední hodiny, kdy děti po návratu z dovolených znovu hromadně zamíří do kroužků, parků a na hřiště.

Děti by měly znát pravidla provozu

Už doma by děti měly podle strážníků znovu slyšet základní pravidla pro pohyb v provozu a ty nejmenší je vhodné ke škole doprovodit. „U prvňáčků se vyplatí začít s nácvikem ještě před prvním školním dnem. Po cestě je mohou rodiče nebo starší sourozenci upozornit na konkrétní rizika každodenní trasy,“ vysvětlil Ghanem.

Děti si často neuvědomují, že řidiči je z některých typů vozidel hůře vidí, třeba při couvání nebo když výhledu brání překážka, nejčastěji další zaparkované auto.

Mimo obvyklých rad by děti měly mít na paměti, že při čekání na svůj spoj ani při chůzi po ulici by se neměly zbytečně pohybovat u okraje chodníku. Také při čekání na zelenou před přechodem mohou stát několik kroků zpět. Velké nebezpečí znamená pohled upřený do mobilu či tabletu a nasazená sluchátka.

Stejně jako školáci, i strážníci odpoledne zamíří do parků, k dětským hřištím a do dalších vybraných lokalit. „Preventivně se ujistí, že děti neslaví opětovné setkání pitím alkoholu,“ podotkl Oprchal.

Ohodnoť článek

Foto se svolením MPB

Štítky MPB, strážníci, škola, bezpečnost, září, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ježek

"děti by měli znát pravidla provozu" Co je to za blbost? Pravidla provozu jsou pro jeho účastníky. Děti mají znát pravidla schovávané a panáka. To že nějaký debil neumí zastavit před přechodem není vina dítěte ale řidiče. Přechod pro chodce je dopravní značka vodorovná. A před každou školou jsou retardéry. Pokud to nějaký debil nechápe, ať mu zabaví řidičák, auto, barák a obstaví bankovní konto.

Pondělí, 2. září 2024, 08:18Odpovědět

Brněnští strážníci se zaměří na bezpečnost dětí na začátku školního roku. Ohlídají školy, přechody i parky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.