Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soudy často potrestají člověka jen za barvu kůže, znělo od Romů protestujících před krajským soudem

Před Krajským soudem v Brně dnes několik desítek lidí protestovalo proti pátečnímu rozhodnutí v případu smrti mladého Roma u přehrady. Soudkyně souzeného Ukrajince zprostila viny a uvedla, že mladíka bodl a usmrtil v nutné obraně. Kauza mezi příslušníky obou menšin rozdmýchává konflikty dlouhodobě, u několika potyček zasahovala dokonce i policie. Romové proti zprošťujícímu verdiktu protestovali už v pátek přímo v soudní síni, kde také avizovali dnešní shromáždění.

Nesouhlasí s verdiktem soudu

Účastníci nedělního protestu nesouhlasí s prozatím nepravomocným rozhodnutím krajského soudu. Nemyslí si, že šlo o nutnou obranu. Jeden z romských řečníků dnes řekl, že kdyby to bylo naopak a v roli obviněného by se ocitl Rom, nikdo by to jako nutnou obranu neuznal. Podobná tvrzení zaznívala i po konci pátečního líčení. „A teď si může vesele zabíjet dál, kde je spravedlnost a ochrana menšin," ozývali se někteří přítomní. 

Soudy často potrestají člověka jen za barvu kůže, míní protestující

Do dnešního protestu se podle odhadu tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky zapojilo zhruba padesát lidí. Měli s sebou romskou a českou vlajku, podepisovali petici proti rozsudku a dovolávali se stejného přístupu a spravedlnosti pro všechny. 

Přestože podle soudkyně Dity Řepkové nešlo o rasově motivovaný čin, členové brněnské romské komunity jsou přesvědčeni o opaku. „Soudy často potrestají člověka jen za barvu kůže," uvedl jeden z řečníků.

Podle Josefa Daniela z romské komunity by se Romové měli více angažovat v politice a získat v ní vlastní zastoupení. „Je nejvyšší čas se dát dohromady a ozvat se,“ řekl.

Soud muže, který figuroval v případu smrti Roma u Prýglu, zprostil viny. Byla to sebeobrana, rozhodl

Krajský soud v Brně dnes v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny obžaloby. Podle soudu nešlo o trestný čin a poukázal také na nedůvěryhodnost některých svědků a nejasnosti v...

Podle soudkyně šlo o nutnou obranu

K tragédii u Brněnské přehrady došlo loni v červnu. Muž z Ukrajiny se poblíž tramvajové zastávky dostal do konfliktu se skupinou tří lidí. Ti mu měli nadávat a později jej i fyzicky napadnout. Muž na ně proto v sebeobraně vytáhl nůž. Údajně si nevšiml, že někoho zasáhl, nicméně mladý Rom na následky bodného poranění později zemřel.  Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost vyvolala v Brně nepokoje.

Žalobce jeho obranu označil za nepřiměřenou, naopak Ukrajincův obhájce uvedl, že se skupinka k napadení přiznala. „Bylo prokázáno, že muž jednal adekvátně v sebeobraně proti třem útočníkům. Sami útočníci se před soudem k agresi přiznali, usilovali o život jiného člověka. Napadený Ukrajinec chtěl jít pryč, útočníci ale pokračovali dál. Neměl jinou možnost, než se bránit,“ pronesl u soudu. 

Soudkyně dala za pravdu obhajobě. Šlo podle ní o nutnou obranu, která byla úměrná riziku. „Máme za to, že jednání pana obžalovaného tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána v našem trestním zákoníku. Je pravda, že došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu," uvedla soudkyně při pátečním jednání.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Brněnská přehrada, soud, Rom, Ukrajinec, nůž, bodnutí, svědci, znalci, Brno, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

To chtějí do politiky? Cha, vždyť polovina z nich nevychodila ani základní školu...

Neděle, 24. března 2024, 20:49Odpovědět

Roland von Wagen

Primitivní, zdegenerovaní, agresivní tvorové bez jakéhokoliv soudnosti a sebereflexe. Ti se nikdy k lepšímu nezmění.

Neděle, 24. března 2024, 20:37Odpovědět

Jiří Bilík

Tři na jednoho a je to rasizmus? Jestli někteří nemají pocit, že rasizmus je požadavek na slušnost.

Neděle, 24. března 2024, 19:33Odpovědět

Emil Figl

„Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Tak jsme pána napadli,“ - z výpovědi jednoho z Romů.

Pondělí, 25. března 2024, 19:47Odpovědět

Soudy často potrestají člověka jen za barvu kůže, znělo od Romů protestujících před krajským soudem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.