Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud muže, který figuroval v případu smrti Roma u Prýglu, zprostil viny. Byla to sebeobrana, rozhodl

Krajský soud v Brně dnes v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny obžaloby. Podle soudu nešlo o trestný čin a poukázal také na nedůvěryhodnost některých svědků a nejasnosti v jejich výpovědích. Skupina Romů stojí před brněnským Krajským soudem a proti rozsudku protestují.

Potyčka u přehrady skončila smrtí

Souzený muž původem z Ukrajiny poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl třiadvacetiletý Rom.

Soud případ otevřel loni v polovině prosince, kdy vyslýchal  Ukrajince a oba poškozené. Muž tehdy uvedl, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Pouštěli si podle něj hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech.

Následoval konflikt v tramvaji, kde na svoji adresu zaznamenal nadávky, následně konflikt po vystoupení z ní. Skupinka tří lidí jej pak podle jeho slov napadla, on vytáhl nůž, aby ho nechali na pokoji. S nožem prý švihal a údajně si ani nevšiml, že by někoho zasáhl.

Obrana byla nepřiměřená, říká žalobce

Muž se útoku tří agresorů bránil, údajně neměl jinou možnost. „Když skupina lidí napadá jednoho člověka, každý by měl mít právo se bránit. Pokud bych měl jinou možnost, jednal by jinak. Chtěl jsem utéct, ale bili mě tak, že jsem málem omdlel. Bál jsem se o život,“ popsal muž ve své závěrečné řeči.

Žalobce ale sdělil, že jednání Ukrajince bylo nepřiměřené. „Obrana nesmí být intenzivnější než útok. Obránce použil prostředku silnějšího, než byl útok. K obraně použil způsob absolutně nepřiměřený, a to nůž. Nebyl vystaven fatálnímu útoku, který by ho ohrožoval na životě. Použití nože bylo nepřiměřené,“ uvedl žalobce Petr Bejšovec.

Strhla se velká mela a spatřil jsem krev, popsal svědek loňské smrti Roma u Brněnské přehrady

Výslechem svědků a znalců pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s Romanem Rohozinem, jenž je obžalovaný z loňské vraždy romského mladíka u Brněnské přehrady. Podle obžaloby muže Ukrajinec bodl nožem do břicha při potyčce, kterou odstartoval...

Útočníci se doznali k agresi, poukázal obhájce

„Bylo prokázáno, že muž jednal adekvátně v sebeobraně proti třem útočníkům. Sami útočníci se před soudem k agresi přiznali, usilovali o život jiného člověka. Napadený Ukrajinec chtěl jít pryč, útočníci ale pokračovali dál. Neměl jinou možnost, než se bránit,“ uvedl obhájce.

U soudu také dnes řekl, že obrana byla přiměřená útokům a počtu útočníků. „Až v momentě, kdy pocítili bolest, útoky zastavili. Dál nepokračoval v útoku ani nepřešel k aktivnímu útoku,“ uvedl obhájce.

Soud muže zprostil viny

Sedmatřicetiletý muž čelil obžalobě z vraždy se sazbou až osmnáct let vězení. Žalobce mu nakonec za zabití a ublížení na zdraví navrhl trest kolem pěti let vězení. Obhájce navrhl zproštění viny, ke kterému se soud nakonec také přiklonil. Muž vinu dříve popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. 

„Jednání, jak bylo prokázáno, nevykazuje znaky trestného činu. Skutek se stal jinak, než je popsáno v obžalobě,“ uvedla předsedkyně senátu Krajského soudku v Brně Dita Řepková. Žalobce si ponechal lhůtu na odvolání, obhajoba vyjádřila s výsledkem spokojenost.

Konflikty mezi skupinami

Případ, který v létě minulého roku otřásl jihomoravskou metropolí, vyvolal ve městě mezi příslušníky dvou zúčastněných menšin napětí. Lidé vycházeli do ulic a konflikty museli rozhánět policisté i strážníci.

Dnes k soudu dorazila zhruba desítka příslušníků romské komunity. S rozsudkem hlasitě vyjadřovali nesouhlas už během odůvodnění rozsudku a poté i před soudní síní. „A teď si může vesele zabíjet dál, kde je spravedlnost a ochrana menšin,“ ozývalo se od některých po konci líčení. Soudkyně přitom několikrát výslovně uvedla, že se nejednalo o rasově motivovaný čin.

Skupina po několika lidí po skončení soudního líčení započala před budovou soudu protest. Demonstrativně si přelepili ústa páskou s nápisem: Umlčeli nás. Konají tak, aby poukázali na z jejich pohledu nespravedlivý rozsudek. „I za komunistů jsme měli větší práva,“ rozčilovali se. 

FOTO: Anna Pospíšilová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Brněnská přehrada, soud, Rom, Ukrajinec, nůž, bodnutí, svědci, znalci, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

kdyby měli zalepenou tu hubu aspoň občas, to jejich řvaní rve uši

Sobota, 23. března 2024, 09:39Odpovědět

Marie Glanczová

při těch jejich férovkách je to obrana...jenže na to nejsou zvyklí páni z Cejlu

Pátek, 22. března 2024, 12:16Odpovědět

Soud muže, který figuroval v případu smrti Roma u Prýglu, zprostil viny. Byla to sebeobrana, rozhodl  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.