Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strhla se velká mela a spatřil jsem krev, popsal svědek loňské smrti Roma u Brněnské přehrady

Výslechem svědků a znalců pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s Romanem Rohozinem, jenž je obžalovaný z loňské vraždy romského mladíka u Brněnské přehrady. Podle obžaloby muže Ukrajinec bodl nožem do břicha při potyčce, kterou odstartoval konflikt v tramvaji. Výpovědi svědků si rozporují a průběh události tak stále není jasný. Hlavní líčení bude pokračovat také zítra, závěrečné řeči a pravděpodobně také rozsudek zazní 1. března.

Soudkyně vyslechla svědky

Výslechem svědků a znalců pokračovalo u Krajského soudu v Brně líčení s mužem ukrajinské národnosti, který podle obžaloby zaútočil nožem na příslušníka romské komunity, jenž zranění v nemocnici podlehl. Jednalo se o potyčku mezi dvěma skupinami, jedna se skládala z příslušníků ukrajinské komunity, druhá romské.

Soudkyně celkem vyslechla tři muže, kteří byli svědky incidentu. Dva z nich jeli v tramvaji se skupinami, mezi kterými konflikt eskaloval. Třetí muž incident viděl z autobusové točny u zastávky MHD Přístaviště.

Vypovídala také žena, která se události zúčastnila jakožto příslušnice ukrajinské skupiny. Druhá předvolaná svědkyně trvale pobývá na Ukrajině a nekomunikuje, další příslušnice ukrajinské skupiny se omluvila kvůli onemocnění covid-19. 

Konflikt začal už v tramvaji, zaznělo od svědků

První ze svědků popsal osudový konflikt tak, že na jeho eskalaci měla větší zájem skupinka Romů. „Ukrajinci byli s panem obžalovaným, snažili se jej z konfliktu dostat pryč. Eskalaci podle mě chtěli lidé z romské skupinky, ale i tam se snažili někteří potyčku uklidňovat,“ vypověděl.

Svědek uvedl, že nastoupil do tramvaje jedoucí na přehradu, ve které bylo rušno a nezvyklý hluk. „Nacházela se tam větší skupinka, která dělala velký nepořádek. Velmi nahlas hrála hudba. Kdo přesně tam byl, to nevím. Snažil jsem se nezapojovat do konfliktů, otočil jsem se raději zády,“ uvedl.

Shodně vypověděl i druhý svědek jedoucí v tramvaji již ze zastávky Hlavní nádraží. Doplnil, že příslušníci skupiny ve voze také kouřili cigarety.

Potyčka vyvrcholila u zastávky Přístaviště

Potyčka vyvrcholila, když obě skupiny vystoupily na zastávce Přístaviště v blízkosti Brněnské přehrady. „Začalo to eskalovat, když jsme vystoupili,“ uvedl jeden ze svědků. Podle něj se začala odehrávat potyčka mezi skupinkou a obžalovaným, údajně viděl pěstní údery. O chvíli později se potyčka znovu rozhořela, kdy muž přeskočil zábradlí na zastávce a vydal se za Rohozinem.

„Celý konflikt začal znovu, začala strkanice a pěstní souboj, nedokážu říct, co tam všechno bylo,“ uvedl svědek. Obžalovaný podle něj spadl na zem, rozbila se přitom lahev v jeho batohu. Pak svědek viděl, jak si obžalovaný k pasu schovává nůž. Útok nožem ale neviděl. Uvedl, že to bylo vyhrocené kvůli banálním věcem.

FOTO: Johana Ryšavá

Ukrajinky děj popisují odlišně

Žena, která jela s Rohozinem v tramvaji, vypověděla, že skupinku ve voze bez jakékoliv agrese pouze napomenul. „Oni ho pak na zastávce začali bít, útočníky jsem se snažila odstrkovat. Útočili jen na Rohozina. Opodál ho pak napadli znovu. Rohozin ležel na zemi, oni jej bili,“ uvedla žena prostřednictvím tlumočnice z ruského jazyka.

O chvíli dříve ale žena uvedla, že Rohozin na zemi nebyl, hovořila také celkem o třech konfliktech. I když v přípravném řízení uvedla výpověď pokrývající čtyři strany, před soudem dnes tvrdila, že si žádné podrobnosti nepamatuje. Odpovídala vemi útržkovitě a neochotně.

U soudu dnes zaznělo také několik výpovědí pouze čtených, například výpověď svědkyně, jež se dnes omluvila pro nemoc. Nešlo o nezávislá svědectví, jelikož se jednalo o příslušníky zúčastněných skupin. Podle výpovědí z okruhu Rohozina obžalovaný útok nevyvolal.

Cizinec napadl v Brně nožem dva lidi. Jeden po útoku zemřel

Tragická událost, po které v nemocnici zemřel člověk, se odehrála v Brně. Sobotní večer narušil muž, který se nezdráhal použít při hádce nůž a zaútočit. Cizinec je podle vyjádření jihomoravských policistů podezřelý z vraždy.

Byla to obrana, míní obžalovaný

Muž obžalovaný z červnové vraždy u Brněnské přehrady při soudním jednání v polovině prosince minulého roku uvedl, že se bránil napadení pěstmi od skupinky lidí, s nimiž měl konflikt v tramvaji, a bál se o život.

„Nožem jsem švihal na svou obranu a nepoznal jsem, že jsem někoho zasáhl. Že byl někdo zraněn jsem se dozvěděl až pak, při máchání nožem jsem necítil žádný odpor,“ vypověděl dnes u Krajského soudu v Brně prostřednictvím tlumočnice. Obžalovaný osmatřicetiletý Roman Rohozin vinu již několikrát popřel a stále si stojí za svým. Šlo podle něj o sebeobranu.

Muž obžalovaný z červnové vraždy u Brněnské přehrady uvedl, že se bránil napadení pěstmi od skupinky lidí, s nimiž měl konflikt v tramvaji, a bál se o život. Nožem švihal na svou obranu a nepoznal, že někoho zasáhl, vypověděl u Krajského soudu v...

Poranění bylo fatální, uvedl soudní lékař

Znalec z oboru soudního lékařství Jan Krajsa u soudu uvedl, že bezprostřední příčinou smrti muže byla bodno-řezná rána do břicha, jež vedla k narušení velkých cév v oblasti břicha. Následovat mělo vykrvácení do dutiny břišní. „Smrt nastala v přímé souvislosti s poraněním břicha,“ popsal znalec.

Soudní lékař také doplnil, že v okolí hlavní rány byla další drobná poranění, která ale příčinou smrti nebyla. Jednalo se o několik povrchových škrábanců.

Rána byla podle Krajsy hluboká asi dvanáct centimetrů. Zasáhla břicho, tenké střevo a především dolní dutou žílu a kyčelní tepnu. Znalec nastínil, že v takovém případě trvá minuty až desítky minut, než člověk vykrvácí, a je to fatální.

Neměl motivaci ublížit, říkají znalkyně z psychiatrie

Před soudem promluvily také dvě znalkyně z oblasti psychiatrické péče. Shodly se, že muž čin neplánoval. Také prý neměl motivaci někomu ublížit. Zbraň měl u sebe pouze proto, že si chtěl s přáteli u přehrady připravit svačinu a některé potraviny bylo třeba naporcovat. „Nůž si s sebou nebral za účelem někomu ublížit,“ uvedla znalkyně Marcela Langová Šindelářová. Nezjistila ani zvýšenou míru agresivity či impulzivity.

Psychiatričky nezjistily, že by Rohozin trpěl nějakou patologií. Podle nich má nenápadnou, normálně strukturovanou osobnost. Uvedly, že je hodnotově ukotvený, s křesťanskou výchovou. Hodnoty prý dodržuje a váží si jich. 

Obžalovaný má podle žen dobrý vztah k lidem a je nekonfliktní. „Je také nadprůměrně inteligentní, rodinně založený a má vysokoškolské vzdělání. Mrzí ho, že kvůli incidentu nyní nemá práci,“ dodala Langová Šindelářová

Vyhrožování svědkovi a hromadné konflikty

Jednomu ze svědků konfliktu začali po incidentu vyhrožovat lidé na sociální síti, když se vyjádřil v komentáři pod jedním z příspěvků o vraždě. „Vyhledali si mě kvůli tomu, že jsem napsal na Facebook komentář o tom, co jsem viděl. Psali mi zprávy, které zněly výhružně. Byli to zejména Romové, to jsem poznal podle fotografií na profilech,“ vypověděl u soudu jeden ze svědků.

Případ, který v létě minulého roku otřásl jihomoravskou metropolí, vyvolal ve městě mezi příslušníky dvou zúčastněných menšin napětí. Lidé vycházeli do ulic a konflikty museli rozhánět policisté i strážníci

V centru Brna se strhla hromadná bitka. Má jít o odvetu Romů za smrt kamaráda

V Brně se rozhořel ostrý spor mezi Romy a Ukrajinci. Napětí vyvolalo sobotní ubodání mladého Roma, jehož podle nepotvrzených informací zabil Ukrajinec. V pondělí večer vyšly do ulic skupinky lidí, kteří chtějí pochody uctít památku zesnulého...

Kolaps v soudní síni

Jednání zhruba půl hodiny po jeho začátku přerušily zdravotní komplikace jednoho z dohlížejících členů justiční stráže, jenž se zničehonic skácel k zemi, údajně kvůli nízkému tlaku. Strážce soudního pořádku se po pár vteřinách probral a byl předán do péče zdravotníků. 

„Je v pořádku, ale zavolali jsme záchranku,“ sdělil po chvíli soudkyni jiný z členů justiční stráže. Jednání tak za několik minut pokračovalo bez omezení.

Rozsudek zazní začátkem března

Obžalovanému muži hrozí až osmnáct let vězení, stíhán je na svobodě. Předsedkyně senátu Dita Řepková v prosinci dříve avizovala, že v pátek by mohly zaznít závěrečné řeči a možná i rozsudek. Dnes však uvedla, že i v pátek bude pokračovat ve čtení výpovědí a rozsudek ani závěrečné řeči nenzazní. Soud bude pokračovat prvního března.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Uhlíř Patrik

Štítky Brněnská přehrada, soud, Rom, Ukrajinec, nůž, bodnutí, svědci, znalci, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

férovka-nejméně 3 na 1,to oni umí...jeden drží hubu

Pátek, 26. ledna 2024, 14:15Odpovědět

Strhla se velká mela a spatřil jsem krev, popsal svědek loňské smrti Roma u Brněnské přehrady  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.