Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Spor o někdejší majetek Lichtenštejnů míří k Nejvyššímu soudu. Nárokují si zámky v Lednici a Valticích

Spor o někdejší lichtenštejnský majetek na Břeclavsku, včetně zámků v Lednici a Valticích, míří k Nejvyššímu soudu. Nárok na vydání majetku, který je nyní v rukou státu, uplatnila Nadace knížete z Lichtenštejna. Neuspěla u Obvodního soudu v Břeclavi ani Krajského soudu v Brně. K břeclavskému soudu minulý týden dorazilo dovolání, na jehož základě se případem bude zabývat nejvyšší instance.

Nárokují si památky

Úkolem břeclavského soudu nyní bude předat dovolání spolu se spisem Nejvyššímu soudu do Brna. Rozhodnutí lze pak s ohledem na průměrnou délku řízení očekávat zhruba za sto čtyřicet dní.

Nadace podala žaloby k šestadvaceti českým okresním soudům na konci roku 2018, jedním z nich byl i soud v Břeclavi. V žalobách poukazuje na to, že poslední držitel rodových majetků na českém území František Josef II. nebyl občan Německa, ale neutrálního Lichtenštejnska, navíc hlava suverénního státu. Konfiskace majetku tak podle nadace byla nezákonná.

Zámky v Lednici ani ve Valticích nedostanete, smetl soud stížnost Lichtenštejnů ze stolu

Lednicko-valtický areál ani další pozemky na Břeclavsku Česko Lichtenštejnům vracet nebude. Knížecí rodina o majetek přišla v roce 1945 na základě Benešových dekretů a dlouhodobě je chce zpět. Krajský soud v Brně byl ale proti a potvrdil...

Lichtenštejnský kníže František Josef II. se ale podle tehdejšího správního orgánu přihlásil ve třicátých letech 20. století k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl po druhé světové válce na základě Benešových dekretů státu.

„Rozhodnutí soudu nás nepřekvapilo, soudy rozhodují v zásadě stále podobně a nechtějí slyšet naše argumenty. Plánujeme dovolání stejně jako v dalších případech,“ uvedl advokát nadace Aleš Linhart loni po rozhodnutí odvolacího soudu. Průběžně se nadace v jednotlivých sporech obrací na Nejvyšší i Ústavní soud, zatím bez úspěchu.

Chtějí vyjednávat

Spor vedený u Okresního soudu v Břeclavi je však výjimečný tím, že se týká také Lednicko-valtického areálu, zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi čtrnácti státními institucemi, které u břeclavského soudu žalobě čelily, byly například Lesy ČR, Národní památkový ústav, Povodí Moravy či Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Nadace knížete z Lichtenštejna loni v říjnu také uvedla, že je připravena se vzdát vlastnických nároků na majetek v Česku výměnou za vytvoření společného fondu, na který budou vlastnická práva ke spornému majetku převedena. Knížecí nadaci by v takovém případě byla svěřena povinnost odpovědně a udržitelně s majetkem ve fondu hospodařit.

Prezident Petr Pavel v listopadu informoval vládu o lichtenštejnském návrhu na mimosoudní vyrovnání, který mu představil lichtenštejnský dědičný princ Alois při bilaterálním jednání u příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tehdy v reakci uvedl, že nevidí důvod otevírat při pokračujícím soudu další jednání.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky památky, zámky, spor, soud, Nejvyšší soud, Brno, Lichtenštejnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o někdejší majetek Lichtenštejnů míří k Nejvyššímu soudu. Nárokují si zámky v Lednici a Valticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.