Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zámky v Lednici ani ve Valticích nedostanete, smetl soud stížnost Lichtenštejnů ze stolu

Lednicko-valtický areál ani další pozemky na Břeclavsku Česko Lichtenštejnům vracet nebude. Knížecí rodina o majetek přišla v roce 1945 na základě Benešových dekretů a dlouhodobě je chce zpět. Krajský soud v Brně byl ale proti a potvrdil rozhodnutí břeclavského soudu, který žalobu zamítl.

Nadace knížete z Lichtenštejna na konci loňského roku podala žaloby k téměř třem desítkám českých okresních soudů, žádný z nich jim ale nevyhověl. Od státu a dalších čtrnácti institucí chtějí získat zpět majetek, o který podle svých slov přišli neprávem. „O zabavení pravomocně rozhodly tehdejší orgány a nyní už to nemůžeme posuzovat,“ sdělil předseda Krajského soudu v Brně Libor Daňhel.

Lichtenštejnové patřili k nejbohatším rodům v českých zemích. Nadace v žalobách tvrdí, že majetek na českém území naposledy patřil knížeti Františku Josefu II. Uvádí, že za druhé světové války nebyl občanem Německa, ale neutrálního Lichtenštejnska. Podle dochovaných dokumentů se ale k německé národnosti ve třicátých letech přihlásil a jeho majetek tak znárodnění podle Benešových dekretů podlehl.

Lichtenštejnové se ale jen tak nevzdávají a chtějí podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Rozhodnutí soudu nás nepřekvapilo, soudy rozhodují v zásadě stále podobně a nechtějí slyšet naše argumenty. Plánujeme dovolání stejně jako v dalších případech,“ řekl právní zástupce nadace Aleš Linhart.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Barbora Kaufmannová

Štítky Břeclav, Brno, krajský soud, Lichtenštejnsko, majetek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Velešík

Tak je to spravne ,tak to ma byt , kdo kolaboroval s Hitlerem ,tak tomu nakakat !

Čtvrtek, 19. října 2023, 13:49Odpovědět

Baron Kocharovski

kdyby se "měřilo všem stejně," pak bych souhlasil. ale tomu tak nikdy nebylo! sám "velký soudruh václav havel" by skončil s holým zadkem, protože by se k rodinnému majetku nikdy nedostal. (to se ovšem LÍNÉMU VENCOVI nehodilo)... :-(((

Čtvrtek, 19. října 2023, 15:10Odpovědět

Mira Glőckner

Přesně. Pamatuju si, jak Rovnost otiskla snad hned začátkem 90-tých let historickou fotku, kde malý Venoušek sedí na klíně K. H. Franka na jejich tzv. letním sídle na Havlově nedaleko Tišnova. Esesáci tam leštili za války kliky pravidelně.

Čtvrtek, 19. října 2023, 19:51Odpovědět

Zámky v Lednici ani ve Valticích nedostanete, smetl soud stížnost Lichtenštejnů ze stolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.