Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Lidé demonstrují za Aničku, kterou dva roky znásilňoval otec a od soudu odešel s podmínkou

Před budovou Ministerstva spravedlnosti v Praze dnes večer probíhá demonstrace nazvaná Světlo pro oběti znásilnění. Lidé na setkání vyjadřují svoji nespokojenost s průběhem kauzy Aničky, kterou opakovaně znásilňoval její nevlastní otec, a to až třikrát denně po dobu dvou let a od krajského soudu v Brně odešel s podmínkou. Demonstraci organizují česká pobočka Amnesty International a organizace Konsent.

Světlo pro oběti znásilnění před ministerstvem

V minulém týdnu jsme informovali o případu, kdy muž dva roky opakovaně znásilňoval svou neplnoletou dceru, a to až třikrát denně. Podle výpovědi oběti ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natáčel a svou dceru vydíral, že když mu bude odporovat, video zveřejní. Dívka se několikrát pokusila o sebevraždu a pachatel dostal za své jednání u soudu podmíněný trest. Verdikt teď prověřuje Ministerstvo spravedlnosti. Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí.

Právě před budovou Ministerstva spravedlnosti dnes večer probíhá demonstrace nazvaná Světlo pro oběti znásilnění. Stovky lidí přišly před ministerstvo vyjádřit svůj pohled na kauzu. Podle účastníků není zmíněná situace již dále tolerovatelná.

Anička, kterou znásilňoval nevlastní otec, se pokusila o sebevraždu. Lidé jí posílají miliony

Lidé se ve veřejné sbírce skládají na dívku, která se stala obětí svého otce. Ten svou neplnoletou dceru dva roky opakovaně znásilňoval, a to až třikrát denně. Podle výpovědi oběti ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natáčel...

Lidé poslali na pomoc znásilněné Aničce za pět dní téměř pět milionů. Dívka je z pomoci šokovaná

Lidé se ve veřejné sbírce už pátým dnem skládají na dívku, která se stala obětí svého otce. Ten svou neplnoletou dceru dva roky opakovaně znásilňoval a za své jednání dostal u soudu podmíněný trest. V pondělí po deváté hodině ranní bylo na účtu...

„Veřejnost už nechce tolerovat to, jak česká justice přistupuje k obětem sexualizovaného násilí“

„Cílem dnešní demonstrace je ukázat politické reprezentaci, zejména tedy ministru spravedlnosti, že veřejnost už nechce tolerovat to, jak česká justice přistupuje k obětem sexualizovaného násilí. Chceme ukázat, že celá společnost chce systémové změny, že nevoláme po ovlivňování soudů a ctíme nezávislost justice, ale politická reprezentace se musí vážně začít věnovat například vzdělávání soudců,“ řekla pro Brněnskou Drbnu jedna z pořadatelek protestu vedoucí advocacy Amnesty International Irena Hůlová.

„Soudci a soudkyně, kteří soudí sexualizovanou trestnou činnost nemají povinnost se v této problematice vzdělávat. I od nejvýše postavených soudců slýcháme bagatelizaci znásilňování a vyjadřování jak ze čtvrté cenové. Máme naprostý nedostatek kvalitních soudních znalců a znalkyň a obětem násilí chybí zásadní podpora,“ píší organizátoři dnešního protestu na facebookové stránce události.

Protest proběhne ve čtvrtek také v Brně

Na akci vystupují kromě Ireny Hůlové a Johanny Nejedlové, ředitelky Konsentu, také poslankyně a předsedkyně podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá (ANO) a poslankyně a členka podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Klára Kocmanová (Piráti). Lidé přišli vybaveni čelovkami, baterkami i svítílnami na telefonech a za skandování hesel ministerstvu svítí do oken.

Podobná akce by měla ve čtvrtek od šesté hodiny večerní proběhnout v Brně. „Začne se proslovy u krajského soudu a poté se půjde na Zelňák. Bude to podobný koncept jako dnes, vystoupí zástupci Amnesty International, Konsentu, moderní sebeobrany a dají příležitost i lidem v Brně, kterých se případ týká, vyjádřit jejich nespokojenost s fungováním české justice,“ uzavřela Hůlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky demonstrace, protest, Anička, znásilnění, justice, Brno, Praha

VIDEO: Lidé demonstrují za Aničku, kterou dva roky znásilňoval otec a od soudu odešel s podmínkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.