Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Žena vydala knihu zpochybňující holokaust. Zaplatí pokutu

Nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad Hedvikou Fiksovou v kauze vydání a šíření knihy Mýtus šesti milionů, která zpochybňuje holokaust. Žena zaplatí pokut patnáct tisíc korun, vydavatelství pětačtyřicet tisíc. Rozhodnutí padlo už loni v září, plné odůvodnění ale soud zveřejnil až nyní.

Žena chtěla vydáním knihy údajně jen vydělat

Fiksová před okresním soudem stanula jako jednatelka žďárského vydavatelství Bodyart Press. Podle verdiktu okresního soudu, potvrzeného Krajským soudem v Brně, se dopustila popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Dostala peněžitý trest 15 tisíc korun, vydavatelství jako právnická osoba 45 tisíc korun.

Kniha vyšla v Bodyart Press v roce 2016 nákladem přesahujícím 600 kusů, většina z nich se prodala. Právník Martin Zobač u krajského soudu uvedl, že Fiksová se s obsahem knihy neztotožňuje a nechala ji přeložit a vydat pouze za účelem finančního prospěchu.

Učebnice bez předmluvy

Předsedkyně odvolacího senátu Markéta Jirsová při vyhlášení rozhodnutí řekla, že kniha neobsahuje žádnou předmluvu, kde by byl prezentován názor Fiksové na obsah. Vydavatelství ke knize uvádělo, že ji publikuje ke studijním účelům.

Vyšetřovatelé se knihou Mýtus šesti milionů začali zabývat začátkem roku 2021, kdy na nakladatelství a jeho produkci upozornil Deník N. Vrchní státní zastupitelství v Praze věc předalo na Vysočinu. Policie případ nejdříve odložila. K soudu se případ dostal až po intervenci Nejvyššího státního zastupitelství.

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací zpochybňujících holokaust. Autor útlého spisku například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je záměrným a bezostyšným paděláním historie a že jde o legendu genocidy.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Hroubal

Štítky Brno, Nejvyšší soud, holokaust, pokuta, kniha

Žena vydala knihu zpochybňující holokaust. Zaplatí pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.