Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dravci na jižní Moravě udělali radost zemědělcům. Do boje s hraboši přibylo dvě stě ptáků

Úspěšným a plodným rokem se můžou pyšnit dravci na jižní Moravě. V budkách břeclavských ochránců přírody letos vyvedli více než dvě stovky mláďat. Ptákům se dařilo díky dostatku hrabošů, kterými se opeřenci živí. Pomáhají tak i zemědělcům, pro než jsou přemnožení hlodavci každoročním postrachem.

Do osmdesáti budek na Břeclavsku letos zavítaly různé druhy dravců a sov. Ve větrolamech a remízcích se tuto sezonu zabydlelo šedesát párů poštolek obecných, deset párů kalousů ušatých a tři dvojice puštíků obecných.

„Ne všechna hnízdění ale byla úspěšná, v několika případech zůstala v budkách opuštěná vejce anebo se stala mláďata sov kořistí kun skalních. Přesto vyvedli dravci a sovy v kontrolovaných budkách více než dvě stě mláďat,“ uvedl za ochránce Libor Opluštil. Ptákům se dařilo díky jiným zvířatům. Jejich nejčastější potravou bývají hraboši polní, kterých se pravidelně obávají zemědělci.

Letos těchto škůdců běhalo po poli velké množství. Zároveň jich ale nebylo tolik, aby se lidé uchýlili k jejich plošnému trávení. „Nárůst populace hrabošů omezilo na jaře chladné a mokré počasí, a na ochranu polních kultur plošně tedy nebyly aplikovány rodenticidy. Otrávení tvorové by se v určité míře stali potravou dospělých predátorů i jejich mláďat, což by vedlo k druhotným otravám,“ vysvětlil.

Jed tak v dlouhodobějším horizontu hrabošům paradoxně pomáhá, protože je zbavuje jejich přirozených nepřátel. Jejich výskyt se cyklicky snižuje a zvyšuje zhruba po čtyřech letech. Více jich bývá také, když je mírná zima a od podzima přežila početná populace. Ta se na jaře začne množit, a pokud ji nezastaví studené a mokré počasí, jako tomu bylo tento rok, může být skutečně velká. 

Zemědělci si pak lámou hlavu, co si s malými škůdci počít. „Nejlepší a nejlevnější možností je využít přirozené chování dravců a sov, kteří dokáží na nárůst početnosti hlodavců poměrně rychle zareagovat tím, že zahájí svá hnízdění dříve a mají vyšší počty mláďat. Přirozeně tak využijí populaci kořisti k namnožení vlastního druhu,“ doplil. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český svaz ochránců přírody

Štítky Břeclavsko, dravci, ptáci, ochránci přírody, příroda, ornitologové, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dravci na jižní Moravě udělali radost zemědělcům. Do boje s hraboši přibylo dvě stě ptáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.