Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnské koleje mají kvůli opravám málo volných lůžek pro uprchlíky

Brněnské vysoké školy by v létě mohly ubytovat jen minimum uprchlíků z Ukrajiny. Masarykova univerzita uvádí kapacitu 90 míst, Mendelova univerzita pouze několik lůžek. Důvodem jsou plánované opravy i obsazenost kolejí, řekli ČTK mluvčí škol. Od července se mění pravidla podpory uprchlíků, existuje obava, že někteří zůstanou bez střechy nad hlavou.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) kvůli problému oslovil dopisem rektory a požádal je o vyjádření, zda by v případě nouze mohli jako přechodné řešení nabídnout ubytovací kapacitu. „Myslím, že se nebavíme o tisících míst. Spíš se bavíme o kapacitě třeba v řádu stovek míst v ČR pro řešení nějakých akutních problémů tak, aby bylo na přechodnou dobu možné poskytnout ubytování, které splňuje nějaké parametry. Ale nemyslím si, že by to bylo cílové řešení. To určitě musíme vyřešit jako vláda jinak a jinde," řekl Bek v rozhovoru s ČTK.

Mendelova univerzita už nyní ubytovává zhruba 170 uprchlíků, většinou jsou to ženy, děti a starší lidé. „Dle průzkumu u nás většina bude bydlet i nadále s tím, že si částku za ubytování budou hradit sami. Kapacitu kolejí máme na léto již obsazenou akcemi a část je uzavřena kvůli plánovaným opravám, takže v případě nutnosti by se jednalo o ubytování pro jednotky osob," uvedla mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová.

„Aktuálně je u nás ubytováno 89 ukrajinských uprchlíků a další přes léto ubytovat nemůžeme, a to kvůli rekonstrukcím, které není možné provést během akademického roku," řekla mluvčí Vysokého učení technického v Brně Jana Vyklická.

Masarykova univerzita by mohla nabídnout o prázdninách přechodné ubytování na kolejích asi 90 lidem. „Víc není možné, neboť na období prázdnin jsou už na kolejích nasmlouvány další podnájmy a v současné době již probíhá plánovaná rekonstrukce vybraných kolejí," uvedl mluvčí univerzity Radim Sajbot. Doplnil, že část studentů zůstává na kolejích i přes léto.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že po změně podpory by od července mohlo zůstat bez bydlení zhruba 10 000 uprchlíků. Podle něj se připravují scénáře pro řešení situace, zapojit se mají integrační centra v krajích i neziskové organizace. K 18. červnu mělo v Česku vízum k ochraně 344 800 lidí z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, Ukrajina, vláda, sociální, byty, školy, peníze, vysoké, koleje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

za ten rok a něco si mohli "uprchlíci" najít způsob života, najít si práci, bydlení a ne jen natahovat ruce...to by neprošlo ani našim obyčejným lidem a to jsme tu zatím doma.( tedy vyjímkou je chráněná menšina)

Pátek, 30. června 2023, 09:36Odpovědět

Ladislav Harvánek

Je chvályhodné, že se politici snaží hledat řešení vzniklých problémů. Bohužel ta řešení jsou jen dočasné a to, co bude následovat, je už moc nezajímá.

Pátek, 30. června 2023, 08:38Odpovědět

Brněnské koleje mají kvůli opravám málo volných lůžek pro uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.