Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno rozkopalo náměstí. Chystá místo pro sporný vodní prvek

V centru Brna začaly přípravy na usazení nového vodního prvku. Plochu na Dominikánském náměstí ozdobí tři zelené kužely odkazující na brněnské parovody. Odhalit kašnu, která vzbudila divokou diskuzi mezi veřejností i politiky, chce město na konci léta.

Stavební práce před budovou magistrátu odstartovaly v Brně minulý pátek. Dělníci chystají povrch historické plochy k instalaci vodního prvku podle návrhu Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela. Kašna tvořená třemi zelenými kužely vyhrála architektonicko-výtvarnou soutěž za minulého vedení v roce 2021. 

Dílo najde na Dominikánském náměstí zázemí v prostoru mezi relaxačními lehátky a platany. „Jelikož je náměstí průchozí ze všech stran, bude realizace z každého úhlu pohledu nabízet jiný vizuální dojem či efekt,“ informovala již dříve k vítěznému návrhu Monika Lukášová Spilková (Piráti) jako předsedkyně Komise kulturní Rady města Brna.

Trojice kuželů bude kolemjdoucí ochlazovat párou. Na zprovoznění prvku odkazujícího na parovodní potrubí si ale Brňané ještě počkají. „Slavnostní odhalení by mělo proběhnout na konci léta," informovalo město Brno na Twitteru.

Několikrát pořádaná soutěž

Vítěžný návrh nového elementu se v Brně dočkal vášnivé diskuze. O vodním prvku debatovali lidé na sociálních sítích a nesouhlas s vybranou podobou vyjadřovali také někteří opoziční politici. „Soutěž vyhrály infantilní zelené óbr klobouky, ze kterých místo vody bude vypouštěna vodní pára. Ta je podle jistých teorií ale skleníkovým plynem, takže v rámci boje magistrátu proti oteplování budou klobouky město oteplovat. Chybka? Ne první," řekl pro Drbnu například někdejší zastupitel města Brna Ivan Fencl (SPD).

Soutěž o podobu kašny v srdci Brna se konala již několikrát. V minulosti byla ve hře možnost, že bude na Dominikánském náměstí stát socha panovníka Josefa II. v nadživotní velikosti. To ale odmítli Brňané ve veřejném hlasování. Poté vypsalo současné vedení města na přelomu let 2019/2020 další soutěž, z níž měly vzejít dvě kašny. Ani to nakonec nevyšlo, protože u kostela sv. Michala nebylo dostatečné místo. 

Na Dominikánském náměstí vyrostou infantilní zelené klobouky, stěžuje si brněnská opozice

Brněnští radní schválili na začátku září podobu nové kašny, která ozdobí část historického Dominikánského náměstí v samotném srdci města. Vítězný návrh podle Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela tvoří neobvyklé zelené kužely připomínající...

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vizualizace Tomáš Pavlacký a Michael Gabriel, Michal Šťastný.

Štítky vodní prvek, dominikánské náměstí, kužely

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a nepište Brno-občané města to nechtějí-to jen radní a starostka!!! nahrabat si zas

Úterý, 30. května 2023, 12:43Odpovědět

Marie Glanczová

tohle něco strašidelného na historické náměstí ??? v těchto barvách? To se starostka a radní úplně zbláznili???? Kolik za to zas dostanou - za peníze zničí celé Brno a je jim to u prdele????? To ať si dá starostka na zahradu- FUJ

Úterý, 30. května 2023, 12:41Odpovědět

Roland von Wagen

Ochlaďte se naší vodní párou, vaše brněnské parovody. Neškodil by jeden odstavec o tom, jakou technologií bude pára vyráběná a její ekonomická a ekologická náročnost. Protože když si nad něčím libují negramotní, agresivní, násilničtí lupiči v sandálech (aka piráti), tak to vždycky smrdí.

Úterý, 30. května 2023, 05:11Odpovědět

Brno rozkopalo náměstí. Chystá místo pro sporný vodní prvek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.