Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Dominikánském náměstí vyrostou infantilní zelené klobouky, stěžuje si brněnská opozice

Brněnští radní schválili na začátku září podobu nové kašny, která ozdobí část historického Dominikánského náměstí v samotném srdci města. Vítězný návrh podle Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela tvoří neobvyklé zelené kužely připomínající parovodní potrubí. O vzhledu vodního prvku se mezi Brňany strhla vášnivá diskuze. Na to, jaký mají na podobu vítězného návrhu názor, jsme se zeptali zastupitelů města Brna v pravidelné rubrice Politická korida.

Otázka adresovaná zastupitelům zněla následovně:

Jaký je váš názor na zvolenou podobu vodního prvku na Dominikánském náměstí?

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Jiří Oliva (ČSSD)

Respektuji rozhodnutí odborné poroty. Kulturu nemám v gesci. Já řeším, aby se zlepšila dostupnost bydlení v Brně. To je myslím, co lidi opravdu trápí.




Markéta Vaňková (ODS)

Ze všech 53 předložených a hodnocených návrhů se mi dílo Tomáše Pavlackého a Ing. arch. Michaela Gabriela líbí nejvíc, můj názor se tedy shoduje s pořadím, které stanovila porota v rámci architektonicko-výtvarné projektové soutěže. Kdykoliv a ráda budu tento výsledek obhajovat a vysvětlovat.

Největší váhu při hodnocení měla originalita, kreativita a celková výtvarná úroveň řešení, což bylo bezezbytku naplněno. Dalším důležitým kritériem bylo začlenění díla do určeného prostoru, konkrétně tedy umístění u kamenných lavic a platanů, které jsou místem stínu, setkávání a odpočinku. I to se podařilo.

Oceňuji i jistou hravost vítězného vodního prvku. Nabízí různé vjemy z různých stran podle toho, odkud lidé na náměstí přicházejí, svoji podobu bude také měnit podle toho, na jakou jeho část bude dopadat přirozené světlo. A především má různé funkce – v teplých měsících poslouží jako osvěžení, po zbytek roku se stane dekorativním abstraktním objektem. Bude to jistě nová dominanta náměstí.


Petr Hladík (KDU-ČSL)

Jako KDU-ČSL jsme především nesouhlasili se zrušením předchozí architektonicko-výtvarné soutěže na vodní prvek na Dominikánském náměstí. Dle našeho názoru by vítězný návrh ze zrušené soutěže vhodně doplňoval Dominikánské náměstí umělecky kvalitně zpracovanou kašnou s motivy ryb. Ty připomínali původní funkci náměstí, které se dříve nazývalo Rybí trh. Výsledky nově vyhlášené soutěže a rozhodnutí odborné poroty přesto respektujeme. Podoba kašny se vybírala už napotřetí, není možné soutěže opakovaně rušit a mařit tak práci autorských kolektivů.


Marek Fišer (Piráti) 

Nový vodní prvek vnímám jako další z kroků města, které mají oživit a zatraktivnit Dominikánské náměstí pro všechny Brňany. V roce 2018 se nám po rekonstrukci podařilo docílit, že z náměstí zmizela auta. Parkovací místa nahradila lehátka a lavičky, náměstí se nám daří pravidelně oživovat koncerty a dalšími kulturními akcemi. Dalším krokem města je záměr vybudovat nový vodní prvek, který poskytne kromě umělecké hodnoty také osvěžení v horkých letních měsících.

Vítězný návrh soutěže vyvolal opravdu hodně emocí. Návrh s názvem „Kužely nejsou, čím se zdají být” zvítězil v konkurenci více než 50 návrhů. Dílo je zajímavé tím, že vypadá z různých úhlů pokaždé jinak a při pohybu kolem něj opticky klame. Tento zajímavý efekt měl pravděpodobně podíl na rozhodnutí odborníků soutěžní poroty, kteří jako vítězný projekt vybrali právě tento. Jsem rád, že se odborná a politická část poroty tentokrát na finálním návrhu vodního prvku jednomyslně shodla, rada města tento návrh odsouhlasila a nový vodní prvek tak bude v příštím roce vybudován.


Petr Vokřál (NEZ.)

Návrh se mi nelíbí. Dle mého, po několika pokusech, se stále nedaří něco najít. Jsem delší dobu názoru, že pokud to takto dopadá, vrátil bych se k historizujícím možnostem. Toto mi úplně smysl nedává. Nerad bych další "Orloj" v těsné blízkosti. 



Ivan Fencl (SPD)

Znáte ještě tu dětskou stolní hru kloboučku hop? Tak tuto hru se zřejmě rozhodli hrát s Brňany radní města Brna. Z Dominikánského náměstí byla před časem vytěsněna parkující vozidla a vytvořil se prostor pro výtvarný počin. Co tak dát na toto náměstí nějaký ten vodní prvek? Skvělý nápad! Děti se rády ve vodě ráchají a mámy z okolních lehátek by je měly pod dohledem. Předcházející soutěž se nevyvedla, a tak byla vyhlášena soutěž nová. Moc času už není, koalice má do konce své vlády nad Brnem rok. 

A tak vítěz už je znám. Vyhrály to právě ony infantilní zelené óbr klobouky, ze kterých místo vody bude vypouštěna vodní pára. Ta je podle jistých teorií ale skleníkovým plynem, takže v rámci boje magistrátu proti oteplování budou klobouky město oteplovat. Chybka? Ne první. Líbí se mi druhý oceněný soutěžní návrh, svými tvary lépe zapadá do náměstí s barokními, renesančními a secesními průčelími. Já bych ale preferoval ženskou ruku jako symbol matky Země, která dává prostřednictvím vody život.


O výsledcích architektonicko-výtvarné soutěže, jež určily podobu kašny, Drbna informovala již dříve.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Brna

Štítky politická korida, vodní prvek, kašna, Dominikánské náměstí, zastupitelé, radní, Brno, soutěž, Jiří Oliva, ČSSD, KDU-ČSL, Markéta Vaňková, ODS, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Co takhle jeden zelený klobouk nasadit na toho Onderkova š...na na náměstí Svobody?

Pátek, 24. září 2021, 07:16Odpovědět

Na Dominikánském náměstí vyrostou infantilní zelené klobouky, stěžuje si brněnská opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.