Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kašna na Dominikánském náměstí: Vítězný návrh připomíná parovodní potrubí

Brněnské Dominikánské náměstí obohatí nový vodní prvek. Radní dnes potvrdili rozhodnutí soutěžní poroty, že na ploše vznikne kašna podle návrhu Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela. Neobvyklý element budou tvořit zelené kužely připomínající potrubí.

Do architektonicko-výtvarné soutěže o podobu kašny na Dominikánském náměstí, jež odstartovala letos v březnu, přišlo celkem třiapadesát návrhů. Osmnáctičlenná odborná porota z nich vybírala ty nejzdařilejší. „Posuzovala se kreativita, originalita a celková úroveň řešení, což mělo největší váhu, dále se hodnotila také vhodnost začlenění díla do určeného prostoru," vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (PIRÁTI).

Do finálového výběru se dostaly návrhy reprezentující odlišné přístupy, a to minimalismus, figurální realizaci, geometrickou abstrakci a dekorativní postmodernu. Celkem město ocenilo pět přijatých návrhů, z nichž tři skončily na třetím místě. Úspěšní autoři si mezi sebou rozdělí 450 tisíc korun.

Porotu nejvíce uchvátil vodní prvek složený ze zelených kuželů. Neobvyklý návrh Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela, který na Dominikánském náměstí najde zázemí v prostoru mezi relaxačními lehátky a platany, je odkazem na výfuky teplárenského parovodního potrubí. „Jelikož je náměstí průchozí ze všech stran, bude realizace z každého úhlu pohledu nabízet jiný vizuální dojem či efekt,“ uvedla k vítěznému návrhu Monika Lukášová Spilková, předsedkyně Komise kulturní Rady města Brna.

Kašna za 7,5 milionu korun

Podle autorů se jedná o z nekonečné perspektivy vycházející potrubí, které je nosičem vodního prvku naskrz historií moderní civilizace. „Návrh je pro mne zdařilým odkazem na takzvané kouřící trubky neboli výfuky teplárenského parovodního potrubí, kterých byly po Brně desítky, ale s přestavbou teplárenské soustavy na horkovodní z veřejného prostoru postupně mizí,“ řekl Koláčný. Samotné vytvoření díla bude stát 7,5 milionu korun.

Soutěž o podobu vodního prvku se v uplynulých letech konala již několikrát. V minulosti byla například zvažována možnost, že bude na Dominikánském náměstí stát socha panovníka Josefa II. v nadživotní velikosti. To ale odmítli Brňané ve veřejném hlasování. Poté vypsalo současné vedení města na přelomu let 2019/2020 další soutěž, z níž měly vzejít dvě kašny. Ani to nakonec nevyšlo, protože na ně u kostela sv. Michala nebylo dostatečné místo. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky návrh, vizualizace, architektura, dominikánské námětí, kašna, soutěž, Tomáš Koláčný, Brno, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Dominikánské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Drkal

To je opravdu tak těžké udělat dnes pěknou sochu? Co třeba kašna v secesním stylu, případně soustava několika kašen, které vypadají jako rybníčky a vzájemně mezi nimi protíká voda, případně soustava trubek, že kterých v různých místech stříká voda a děti si v tom můžou hrát... nebo i jen obyčejná kamenná studna... Tohle je naprostý hnus. Ve stylu černýho robertka na náměstí Svobody a exekutora s pračkou před NSS. Představitelé v Brně jen opět dokazují, že nemají žádný vkus. Jakýkoliv z těch návrhů... Nestojí za druhé podívání. A Brno je čím dál víc pověstné po celé republice těmito šílenými patvary za nehorázný ceny... Jen vraždící králík v Plzni nebo kužel Terezie v Praze to trochu dohání...

Neděle, 26. září 2021, 08:50Odpovědět

Kašna na Dominikánském náměstí: Vítězný návrh připomíná parovodní potrubí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.