Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Solidarita po vraždě ve Svitávce. Pozůstalým dcerám poslali lidé čtvrt milionu

Vlnu emocí a soucitu vyvolala mezi veřejností dvojnásobná vražda, která v minulém týdnu otřásla Svitávkou na Blanensku. Při tragické události přišla o život žena a její jednadvacetiletý syn. Na uspořádání posledního rozloučení se zemřelými poslali lidé pozůstalým už čtvrt milionu korun.

Původním přáním bylo získat deset tisíc korun, které pomohou s organizací důstojného pohřbu pro dva milované členy rodiny. Solidarita dárců ale mnohonásobně překonala očekávání. Dcery zavražděné Jitky, jejichž maminka a bratr zemřeli násilnou smrtí, získaly od lidí již více než 250 tisíc korun.

„Zasáhla nás obrovská tragédie. Pro mnohé je to stále nepochopitelné... Hodně lidí nám píše, ať založíme sbírku, že nám chtějí přispět na pohřeb pro dva úžasné lidi, kteří mezi námi již nejsou. Vám všem, kteří jste se tak rozhodli, jsme strašně vděční za jakoukoli pomoc. Jste všichni úžasní," popisují pozůstalé ve sbírce, do jejíhož konce zbývá ještě osmadvacet dní.

Vraždil po rozchodu

Chod rodiny se navždy změnil minulou středu, kdy se do dvoutisícové Svitávky vydal ozbrojený Pavel K. Ten měl v úmyslu najít svoji bývalou partnerku. Podle místních zastřelil Jitku a následně obrátil zbraň i na jejího syna.

K brutálnímu útoku došlo podle svědectví před bytovým domem, kde si žena pronajímala byt. „Všude běhali policisté, nad Svitávkou létaly vrtulníky. Ze začátku jsme vůbec nevěděli, co se děje, byl to chaos,“ vzpomněla na policejní manévry jedna z obyvatelek Svitávky, se kterou Drbna hovořila.

Z tragické události, při níž přišli o život dva lidé, se vzpamatovávají obyvatelé Svitávky na Blanensku. Dvojnásobná vražda, ke které se doznal Pavel K., vyvolala v městysu vlnu strachu a paniky. Místní hovoří o střelbě a rodinném masakru.

Dvojnásobný vrah nasedl po činu do auta a policistům se několik hodin schovával. Muže našli až díky pozornému svědkovi a zadrželi jej pod hrozbou namířené střelné zbraně. „K činu motivovanému osobními vztahy se doznal, je obviněn z vraždy a hrozí mu trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let, případně výjimečný trest," informoval v minulém týdnu mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Ve Svitávce vzniklo po tragédii pietní místo, ke kterému přinášejí truchlící lidé květiny a svíčky. Zavražděná Jitka chtěla po náročném rozchodu s Pavlem K. začít nový život. Přátelé a příbuzní oplakávají také zemřelého mladíka, jenž se stal obětí svého nevlastního otce. 


Poblíž místa činu vzniklo ve Svitávce pietní místo, kam lidé nosí svíčky. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv rodiny, redakce

Štítky sbírka, vražda, svitávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Solidarita po vraždě ve Svitávce. Pozůstalým dcerám poslali lidé čtvrt milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.