Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě je zájem o farmářské trhy. Lidé chtějí ovoce i uzeniny

Organizátoři farmářských trhů na jižní Moravě vnímají velký zájem ze strany prodejců i nakupujících. Z nabízeného zboží je podle nich nejžádanější především čerstvé ovoce a zelenina nebo uzeniny. "A největší zájem je o sazeničky a květiny, u těch je plno od rána do večera," řekla koordinátorka Vyškovských trhů Michaela Štěrbová.

Trhy se ve Vyškově konají každých čtrnáct dnů ve středu, a to od začátku března do 8. listopadu. „Po covidu jsme je zkoušeli pořádat co týden, ale neosvědčilo se to," uvedla Štěrbová. Protože se na trzích prodávají například i rukodělné výrobky, rozhodli se organizátoři nepoužívat název farmářské trhy. „Preferujeme ale prodejce s lokálními potravinami," podotkla Štěrbová.

V březnu začaly také farmářské trhy v Blansku, kde jsou každý lichý čtvrtek, a farmářské trhy v Břeclavi, které se na jaře konají každý pátek. „Už je to taková tradice. Zároveň pozorujeme čím dál větší zájem. Kromě uzenin a čerstvého ovoce a zeleniny lidé hodně kupují také čerstvé kysané zelí," řekl za organizátory Milan Fiala.

Na hodonínské trhy si musí zájemci o čerstvé potraviny ještě počkat. „Začneme v dubnu nebo květnu a skončíme v říjnu nebo listopadu," uvedl ředitel Kulturního domu Hodonín Petr Hruška.

V Brně se prodává od ledna

Na brněnském Zelném trhu začala prodejní sezona již v lednu a potrvá do začátku listopadu. Nakupovat zde lidé mohou od pondělí do soboty včetně svátků. Stánky jsou barevně odlišené podle toho, zda prodejce své zboží zároveň i vypěstoval. Podle webových stránek organizátorů prodávají někteří zemědělci na takzvaném Zelňáku už několik desítek let. Farmářské trhy se v Brně konají ještě například v Židenicích, Medlánkách či na Lesné.

Ve Šlapanicích pořádají farmářské trhy už přes deset let, konají se pětkrát do roka. „Lidé mají čím dál větší očekávání. Snažíme se proto shánět nové prodejce a taky zařizovat dílničky pro děti," řekla za organizátory Květa Řičánková. Nejdelší fronty podle ní stojí zákazníci u stánků masen a také u výroby čerstvých bramborových placek.

Krajská veterinární správa eviduje v Jihomoravském kraji dvaapadesát tržišť, nejvíce z nich v Brně. „Inspektoři se během kontrol nejčastěji setkávají s přestupky týkajícími se nekompletního, chybějícího či dokonce klamavého označování potravin, nedostatků ve vedení dokumentace a s neznámým či nejasným původem zboží," uvedla ředitelka krajské veterinární správy Jana Kozáková. Požadavky podle ní neplní zhruba každý pátý prodejce, ale kontroly situaci zlepšují, především u těch prodejců, kteří jezdí na trhy pravidelně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, trh, potraviny, správa, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě je zájem o farmářské trhy. Lidé chtějí ovoce i uzeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.