Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno se zpožděním dokončuje Mendlovo náměstí. Na plac postaví kritizovanou sochu

Opožděný dar dostane k narozeninám Johann Gregor Mendel, který bádal v Brně. Opravenému náměstí, jež nese genetikovo jméno, bude vévodit průchozí bronzová socha inspirovaná jeho výzkumem. Dlouhá rekonstrukce plochy náměstí na Starém Brně skončí v únoru.

Poslední úpravy finišují na brněnském Mendlově náměstí, jehož rekonstrukce odstartovala na konci roku 2021. Podle mluvčího Magistrátu města Brna Filipa Poňuchálka se momentálně pracuje v blízkosti parku. „Jedná se o instalaci zastávky MHD a nutné napojení na sítě," popsal Drbně za město Brno s tím, že kompletní bude náměstí do 15. února.

Rozsáhlou rekonstrukcí dostane Mendlovo náměstí nové inženýrské sítě, lepší vybavení zastávek i větší množství zeleně, jež zahrnuje třicítku nových stromů. Středobodem plochy, která byla podle magistrátu dosud nepřehledná a šedivá, je dláždění z červeno-žlutých žulových kostek. Původně měli být dělníci s opravami hotoví již loni v létě.

Socha připomíná Mendelův výzkum

Rekonstruované náměstí ale nečeká pouze nový mobiliář. Na ploše přibyde rovněž socha Hrachovina věnovaná vědci Mendelovi. Zakladatel genetiky a opat dostal dílo k dvoustým narozeninám, které Brno oslavovalo loni. Dar ale nakonec, stejně jako celá rekonstrukce, nabral na zpoždění. A tak se zájemci prvního pohledu na bronzový monument dočkají až letos.

Průchozí Hrachovina vyrobená na počest Mendela se skládá ze čtyř samostatných objektů připomínajících Mendelův výzkum genetiky. Sousoší vévodí znázornění křížení alel při úplné dominanci. Slavnostní odhalení díla je v plánu na 21. února.

Mendlovo náměstí má nové zastávky. Konec oprav ale Brno posouvá

Na brněnském Mendláku, na jehož proměně už přes rok pracují dělníci, jsou v provozu opravené zastávky městské hromadné dopravy. Nová nástupiště obsluhují trolejbusové a autobusové linky. Konec rekonstrukce náměstí se ale opět odsouvá a podle...

Socha pocházející z dílny Jaromíra Garguláka vyvolala mezi veřejností i odborníky divokou diskuzi. Umělcův návrh vyhrál soutěž organizovanou neziskovou organizací Společně na začátku roku 2022. V rychlé reakci na výhru Hrachoviny sepsala výtvarná obec kritický otevřený dopis vybízející k nerealizaci díla v autorem navržené podobě. 

Banální dílo, psali výtvarníci

„Vítězný návrh Jaromíra Garguláka je doslovně ilustrativní až banální a neodpovídá ideovým a výrazovým nárokům, kladeným na současné umění. Autor vítězného návrhu nevystavuje ani není zastoupen ve standardních výstavních a sbírkových institucích zabývajících se současným uměním," uvedli v dopise výtvarníci v čele s předsedou soutěžní poroty pro Umělecké dílo k 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela.

Za výsledek soutěže se postavila například brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), které bylo psaní odborníků adresováno. „V porotě byli zastoupení klíčoví odborníci na všechny důležité hodnocené aspekty. Jako její členka mohu potvrdit, že finální výběr byl velmi detailně diskutován," argumentovala tehdy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společně o.p.s., MMB

Štítky johann gregor mendel, mendlovo náměstí, rekonstrukce, hrachovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

odkaz na pomník na nových sadech (mi) byl smazán. takže alespoň takto: Poničený skleněný pomník tří odbojů, který už několik let hyzdí Nové sady v Brně...

Sobota, 11. února 2023, 12:02Odpovědět

Baron Kocharovski

a kdo tam bude denně pucovat nablito, chcanky ad. nechutnosti?! (vzpomínám na "obdobnou" OBLUDNOST na nových sadech, kde to nakonec sloužilo jen jako "veřejné wc!" :-(((

Sobota, 11. února 2023, 12:00Odpovědět

Jan Kudera

To že sochy v Brně oku nelahodí je jedna věc, je "moderna", my amatéři to neoceníme. A když se náhodou něco esteticky zadaří, tak to musí za pět let zrušit a nechat jen ušlapané bláto a psí exkrementy.

Sobota, 11. února 2023, 11:52Odpovědět

Marie Glanczová

celé léto a podzim tam nebylo vidět, že se vůbec pracuje. Jaké zas bude zpoždění ? Jak může sedět mezi umělci Vaňková? Ona má uměleckou školu-víme co chtěla za zrůdnosti u Nové radnice...zoufalé vedení města

Sobota, 11. února 2023, 09:24Odpovědět

Jan Kudera

Slyšel jsem od známých, jak několikrát předělávali tu dlažbu. Komu to zadali, nějakým amatérům, co to dělali poprvé? Stejný problém byl i s dlažbou na hlavním nádraží. Mobiliář je také hrůza, před deštěm, sněhem ani větrem neochrání, ale je to "moderní". Také nechápu, proč nejsou v Brně ty zastávky všude jednotné a hlavně funkční! To musí mít každá městská část svůj originál?

Sobota, 11. února 2023, 07:49Odpovědět

Brno se zpožděním dokončuje Mendlovo náměstí. Na plac postaví kritizovanou sochu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.