Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mendlovo náměstí má nové zastávky. Konec oprav ale Brno posouvá

Na brněnském Mendláku, na jehož proměně už přes rok pracují dělníci, jsou v provozu opravené zastávky městské hromadné dopravy. Nová nástupiště obsluhují trolejbusové a autobusové linky. Konec rekonstrukce náměstí se ale opět odsouvá a podle magistrátu je otázkou příštího roku.

Do červené barvy se postupně obléká brněnský dopravní uzel Mendlovo náměstí, jehož opravy se cestujících i chodců dotýkají od listopadu 2021. Zatímco šaliny se na své původní trasy vrátily již na konci letošního července, do dalších prostředků městské dopravy nastoupili lidé z opravených zastávek až s příchodem prosince.

V provozu jsou opravená nástupiště trolejbusových a autobusových linek ve směru do Pisárek. Změnu pocítí cestující, kteří v moravské metropoli využívají linky 25, 26, 37, 52, 84, regionální linky 405 a 406 či noční spoje N97 a N98. O události informoval na svém webu Dopravní podnik města Brna. 


Schéma zastávek platné od prosince 2022. FOTO: DPMB

Rekonstrukce za 200 milionů korun

Rozsáhlou rekonstrukcí dostane Mendlovo náměstí nové inženýrské sítě, lepší vybavení zastávek, bezbariérovost i větší množství zeleně, jež zahrnuje třicítku nových stromů. S výsadbou začala Veřejná zeleň města Brna na konci října. Středobodem plochy, která byla podle magistrátu dosud nepřehledná a šedivá, bude dláždění z červeno-žlutých žulových kostek.


Vizualizace opraveného Mendlova náměstí. FOTO: Ateliér Chybík+Krištof

Proměna dopravního uzlu vyjde Brno na 200 milionů korun. Původně měli být dělníci s opravami hotoví již letos v létě, postupně se konec stavby odsunul na polovinu února 2023. „Momentálně se převážně dokončují povrchy. Zbývá ještě dodělat dokončovací práce na zhruba dvou až třech místech, kde bylo provádění stavebních prací dříve omezováno nepředvídatelnými okolnostmi," řekla Drbně za Tiskové středisko Magistrátu města Brna Anna Dudková.

Oslava bez sochy

Konec oprav měl původně jít ruku v ruce s oslavami 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, který žil a bádal na Starém Brně. Velkolepá letní událost se ale nakonec odehrála na rozkopané ploše. Na svém místě zatím není ani socha věnovaná odkazu slavného moravského přírodovědce a opata. Na průchozí monument Hrachovina, který odborníci označili za banální dílo, se od veřejnosti vybralo přes 200 tisíc korun.


S výsadbou stromů se na Mendlově náměstí začalo v říjnu.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky mendlovo náměstí, oprava, rekonstrukce, mhd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendlovo náměstí má nové zastávky. Konec oprav ale Brno posouvá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.