Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvacet milionů za banální dílo? Výtvarníci kritizují neziskovku i Brno za sochu pro Mendlovo náměstí

V letošním roce oslaví Brno výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, který se do světových dějin zapsal díky svým pokusům s křížením hrachu. Připomenutím života a díla opata má být také jeho nová socha. S Hrachovinou podle návrhu umělce Jaromíra Garguláka ale nesouhlasí skupina odborníků.

Umělci, akademici i teoretici výtvarného umění. Čeští odborníci kritizují v otevřeném dopise primátorce Markétě Vaňkové (ODS) a zástupcům Augustiniánského opatství sv. Tomáše na Starém Brně výsledek veřejné soutěže na sochu pro Mendlovo náměstí. Průchozí bronzový monument Hrachovina, který vyroste v centru Brna, pokládají signatáři za doslovně ilustrativní až banální. 

Návrh monumentu podle sochaře Jaromíra Garguláka, jenž je nositelem ceny Masarykovy akademie umění v Praze a vystavuje v českých i světových galeriích, se skládá ze čtyř samostatných objektů připomínajících Mendelův výzkum genetiky. Sousoší vévodí znázornění křížení alel při úplné dominanci. Podle autorů otevřeného dopisu je ale vybrané dílo, jehož cena bude dvacet milionů korun, zklamáním a má podprůměrnou uměleckou kvalitu.


Návrh díla Hrachovina.

Soutěž vyhlašovala neziskovka

Odborníkům se nelíbí, že se vyhlašovatelem soutěže nestalo město Brno, ale organizace Společně, jíž podle nich chybí dostatečné zkušenosti s podobným typem akcí. „Soutěžní podmínky obsahovaly řadu problematických faktorů, jako například menšinové zastoupení odborné veřejnosti v soutěžní komisi, absenci architektů, kteří jsou autory návrhu rekonstrukce náměstí, příliš krátkou dobu na zhotovení finální realizace a další,“ popisují členové výtvarné obce.

Ředitel neziskové organizace Jakub Carda za Společně řekl ČTK, že podmínky soutěže byly známé půl roku a nikdo proti nim nic neměl. „Dílo už se vyrábí a není cesta, jak tam něco měnit. Máme dobré reakce od lidí. Mrzí mě, že se to někomu nelíbí. Ale kdyby se část těchto lidí přihlásila, mohlo být více návrhů a porota mohla vybrat někoho jiného," uvedl. 

K situaci se vyjádřila také primátorka. „V porotě byli zastoupení klíčoví odborníci na všechny důležité hodnocené aspekty. Jako její členka mohu potvrdit, že finální výběr byl velmi detailně diskutován," řekla za město Brno, které do sochy investuje deset milionů korun, Vaňková.

Mendela bude v Brně připomínat průchozí socha inspirovaná hrachem

Brněnské Mendlovo náměstí ozdobí nová socha, která připomene blížící se dvousté výročí narození přírodovědce Gregora Johanna Mendela. Dílo Hrachovina, jež odkazuje na Mendelem definované zákony dědičnosti, bude v Brně první sochou, kterou mohou...

Dvousetleté výročí narození vědce a kněze Gregora Johanna Mendela zařadila Výkonná rada Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu na seznam výročí UNESCO. Oslavy, které se uskuteční právě za organizace Společně, se v Brně odehrají ve velkém. Součástí jsou archeologické výzkumy, zápůjčka cenné Rubensovy malby nebo úprava Mendlova náměstí, na němž bude stát právě kritizované umělecké dílo. Investice se vyšplhají do desítek milionů korun.

Pod kritickým otevřeným dopisem je prvním podepsaným architekt Zdeněk Fránek, který byl předsedou soutěžní poroty, jež ve prospěch Garguláka rozhodla s těsným rozdílem hlasů. Na seznamu je také Milan Houser z Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického nebo ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková. „Bylo by lepší, kdyby se návrh v této podobě nerealizoval," řekla k věci.

Signatáři dopisu chtějí revizi výsledků soutěže, a to kvůli vzhledu vítězné plastiky, její ceně i Mendelovu renomé. „Vzhledem k rozsahu a významu soutěže doporučujeme také transparentně uveřejnit všechny soutěžní návrhy a slovní hodnocení poroty," napsali ve stanovisku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Brna

Štítky umění, otevřený dopis, socha, mendel, Brno, Gregor Mendel, Jaromír Gargulák, Mendlovo náměstí, soutěž, Markéta Vaňková, ODS, Zdeněk Fránek, UNESCO, výtvarné umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kateřina Slavíčková

Mě se ta socha náhodou líbí. Ale 20 mega za šrot? ???

Sobota, 22. ledna 2022, 11:12Odpovědět

Dvacet milionů za banální dílo? Výtvarníci kritizují neziskovku i Brno za sochu pro Mendlovo náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.