Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesníci kvůli suchu pokácí stromy v Moravském krasu. Nechtějí, aby padaly na turisty

Odumírání oslabených stromů kvůli nedostatku vody trápí jihomoravské lesníky. V září proto vyhnali návštěvníky Moravského krasu ze tří tras, kde hrozilo, že na ně uschlé dřeviny popadají. Aby se lidé do Josefovského údolí co nejdřív vrátili, přes dvě stovky nebezpečných dřevin nyní půjdou k zemi.

Období extrémního sucha v posledních letech napáchalo škody na vegetaci na jižní Moravě. Stromy, které nemají dostatek, vody jsou oslabené, a tedy i náchylnější k napadení parazity. Někdy usychají pouze větve, které svojí velikostí a váhou často ohrožují kolemjdoucí.

Mezi nejčastěji postižené druhy patří buky, kterých je oblast Moravského krasu plná. V polovině září proto kvůli rizikovým místům na ploše o 310 hektarech, uzavřeli tři turistické stezky.  

Dalším krokem je 260 nebezpečných stromů při těžbě z lokality odstranit. „Vesměs jde o kácení v národní přírodní rezervaci Býčí skála a přírodní rezervaci Výpustek, což vyžaduje souhlas chráněné krajinné oblasti Moravský kras a ten už máme,“ vysvětlil Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.

Pokácet a nechat na místě

Pracovníci dřeviny z větší části porazí běžnou těžební technikou s pomocí pily a případně traktoru. „U přibližně dvaceti procent stromů, kde se kvůli špatně přístupnému terénu technika nedostane, bude zapotřebí finančně náročnější specializovaná arboristická práce s postupným odřezáváním částí stromů,“ nastínil.

Protože se ale poškozené dřeviny nachází ve státem chráněných rezervacích, musí zůstat na místě k zetlení, a peníze za zpracované dříví tak lesnický podnik neuvidí. Pokácené stromy proto aspoň rozřežou, aby zprůchodnili stezky pro návštěvníky.

Náklady za těžbu se podle odhadů vyšplhají na 300 tisíc korun, které lesní podnik zaplatí ze svého. „Budeme ale žádat o náhradu újmy z dostupných programů státu,“ přiblížil. Veškeré práce chtějí lesníci dokončit do konce února 2023.

Dočasné řešení uzavřených tras:
  • Modrá turistická trasa v úseku Josefovské údolí, rozcestí - Býčí skála, jeskyně. Náhradní trasa vede k Býčí skále po žluté trase přes Máchův památník.
  • Modrá turistická trasa v úseku U sedmi dubů po Jelenec – pomník. Náhradní trasa vede po zelené a žluté přes rozcestí pod Alexandrovkou.
  • Červená turistická trasa k jeskyni Výpustek. Náhradní trasa vede po silnici a lesní cestě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mendelova univerzita v Brně

Štítky jižní Morava, lesy, příroda, Moravský kras, CHKO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci kvůli suchu pokácí stromy v Moravském krasu. Nechtějí, aby padaly na turisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.