Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ženský spolek chce v Brně víc služeb pro uprchlíky i samoživitele

Pomoc s integrací či ubytováním uprchlíků i podporu samoživitelům nabízí v Brně Ženský spolek Vesna. Od začátku války na Ukrajině se pozornost organizace zaměřila především na příchozí rodiny z východoevropské země. Do budoucna chce Vesna svoji činnost ještě rozšířit.

Vzhledem k současné ekonomické situaci roste podle brněnského spolku zájem například o šatník v Pražákově paláci, který pomáhá českým i ukrajinským samoživitelům. Na zařízení se v poslední době obrací více klientů i sociálních pracovníků. Zájemci si mohou přijít pro oblečení z druhé ruky z druhé ruky, které v Šatníku nabízejí dobrovolníci, jednou měsíčně po předchozí registraci.

Vesna nyní hledá pro projekt nové prostory nacházející se v dosahu městské hromadné dopravy i finance potřebné na provoz. „Cílem je sladit sociální složku a princip re-use, tak aby se destigmatizovali návštěvníci, pro které šatník znamená velmi výraznou pomoc, a také povzbudili návštěvníci, kteří dosud nikdy nebyli příjemci jakékoli sociální pomoci," řekla za Vesnu organizátorka Barbora Antonová.

Ženský spolek se letos podílel také na vybudování ubytování pro dvacítku ukrajinských uprchlíků, kteří našli domov v bývalém klášteře voršilek. Do budoucna chce Vesna nabídku bydlení pro rodiny v nouzi s návazností na sociální služby ještě rozšířit. „Mnoho z ubytovaných rodin je v obzvlášť citlivé situaci – členové rodin s postižením, špatný psychický stav dětí i matek," popsala Antonová s tím, že všechny nájemnice z církevní budovy v Josefské ulici pracují.

Vesna, která navazuje na tradici dřívějšího ženskoprávního hnutí, se věnuje pomoci ukrajinským uprchlíkům od začátku války, jež trvá osm měsíců. Vesna spolupracuje také s Ukrajinskou iniciativou jižní Moravy. „Vyměňujeme si informace, vzájemně se podporujeme ve svých aktivitách. Ukrajinské rodiny v Brně a Jihomoravském kraji naše propojení velmi oceňují, vnímají je jako jistotu, oporu a zázemí v nelehké etapě jejich životů," uvedla Antonová.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky vesna, ženský spolek, pomoc, ukrajina, uprchlík, Brno, rodina, ruská invaze na Ukrajinu, Barbora Antonová, Pražákův palác, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

O Vesně
Ženský vzdělávací ústav, z. ú. (všeobecně známý jako Vesna) navazuje na činnost Ženského vzdělávacího spolku Vesna založeného roku 1870. Na jaře 2021 pod značkou Vesna začal fungovat šatník pro samoživitelky a rodiny v nouzi. Do začátku března 2022 poskytla materiální pomoc 300 registrovaným návštěvnicím, shromáždila kolem sebe 70 aktivních dobrovolníků a stejný počet spolupracujících sociálních pracovníků. Do února 2022 fungovala Vesna na dobrovolnické, neformální platformě. Do rejstříku ústavů, vedeného Krajským soudem v Brně, byla Vesna zapsána jako Ženský vzdělávací ústav, z. ú., dne 7. února 2022. Ihned po vypuknutí války začala Vesna poskytovat uprchlíkům z Ukrajiny materiální i další pomoc. V prostoru na Husově 18a vzniklo centrum, v němž ženy a děti prchající před válkou získají materiální pomoc, informace o službách v Brně a okolí, informace o školách a práci, ale i kontakty na pacientské organizace… Denně Vesnou projde 100–150 rodin. Vesna se stala klíčovou součástí pomoci Ukrajincům v Brně a Jihomoravském kraji.

Pátek, 28. října 2022, 18:30Odpovědět

Marie Glanczová

ať si je ženský spolek vezme domů!!!za svoje!!!myslím,že jako stát jsme udělali pro ně víc než kterýkoli jiný, stačilo.Tento spolek se zajímá i o české ženy samoživitelky???o české lidi? asi ne-UA je teď v modě,že???

Pátek, 28. října 2022, 08:56Odpovědět

Zbyšek Zabloudil

Ukrajina a Ukrajinci jsou v současnosti módní trend našich politiků a jiných, co se chtějí zviditelnit. Bylo by vhodné začít myslet a starat se o občany, co zde žijí celý život a platí daně.

Pátek, 28. října 2022, 07:30Odpovědět

Lenka Kuchařová

Ne všichni uprlíci z Uklrajiny chtějí pracovat.Vím o několika případech,kdy práci odmítli,ale na druhé straně se dožadují ,aby nemuseli hradit ubytování.

Čtvrtek, 27. října 2022, 20:11Odpovědět

Ženský spolek chce v Brně víc služeb pro uprchlíky i samoživitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.