Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dav aktivistů v Brně zaútočil na sochu Jošta. Strhl z něj ukrajinskou vlajku

V Brně zuří válka o sochu markraběte Jošta. Dílo na Moravském náměstí se o víkendu stalo terčem aktivistů, kteří na jeho štít vyvěsili moravskou orlici. Tvrdí, že hájí své město. Žluto-modrý ukrajinský prapor přitom na soše visel pouhé tři dny.

Bubínkem i žebříkem se dnes vybavila skupina několika desítek aktivistů, kteří se sešli okolo brněnské sochy markraběte Jošta. S českými a moravskými symboly se vydali strhnout žluto-modrý prapor připomínající podporu válkou sužované Ukrajiny. Někteří přítomní vykřikovali, že jsou Češi a hájí si své město. Jiní se slovně pouštěli do policistů, kteří podle nich slouží Ukrajině.

Policejní jednotky v neprůstřelných vestách přišly dramatickou situaci zklidnit na žádost městské části Brno-střed. Přímo u sochy zadrželi policisté tři účastníky akce, kteří podle mluvčího Petra Valy neuposlechli jejich výzvy. Celému polednímu incidentu asistovaly také hlídky městských strážníků, jak redakci potvrdil mluvčí Pavel Šoba

Jošt je opět moravský

Na místě se podle informací redakce sešli nejen Brňané, ale také další obyvatelé z Moravy, kteří vlasteneckou iniciativu aktivistů podporují. „Zajištěné osoby jsme transportovali na blízké policejní oddělení. Poté byly bez zranění propuštěny. Za přestupek proti veřejnému pořádku jim nyní hrozí sankce ve výši několika tisíc korun,“ řekl dnes Drbně Vala.

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici

Socha moravského markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně změnila vizáž. Štít panovníka pokrývá znovu ukrajinská vlajka. Státní symbol východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi, se na atrakci objevil i přes kritiku části veřejnosti. Ta...

Na přístup policistů si ale stěžují sami aktivisté, kteří kvůli ukrajinské vlajce na soše markraběte Jošta plánují také sepsání petice. „V době zatčení nebyl dotyčným sdělen důvod zadržení. V současné chvíli je ale Jošt opět náš,“ popsal Drbně jeden z organizátorů akce, podle kterého je Brno součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly.

Není to poprvé, kdy Jošt změnil své barvy. Na ukrajinskou vlajku si aktivisté posvítili i v červnu, kdy prapor rovněž strhli. I tehdy použila dvojice mužů k rychlé akci vlastní žebřík. Podobnou situaci řešila městská policie také v dubnu. Skupina lidí tehdy přelepila žluto-modrý prapor českým symbolem. Jeden z iniciátorů čin odůvodnil tím, že Brno patří České republice a Jošt byl Čech, nikoliv Ukrajinec. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, Morava, jošt, vlajka, Brno, Jošt Moravský, socha, Česko, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František K.

Ad Zdeněk Šmerda: Dám vám tedy příklad. Řidič auta zabrání fatální nehodě s druhým autem - viníkem situace - tím, že vám vjede na váš pěstěný trávník. Na koho se budete zlobit? Na řidiče, který k vám vjel, nebo na viníka celé situace? Odpovězte, prosím. Vaše argumentace je postavena na jednom oblíbeném argumentačním faulu dezinformátorů - zaměňujete příčinu a důsledek. A jako taková nemá žádnou hodnotu, ba co víc - není pravdivá. Taková argumentace, která sice řetězí jednotlivé argumenty logicky správně, ale vychází z falešného základního předpokladu, se nazývá demagogie. Zbývá tedy jen otázka, zdali je to demagogie úmyslně nebo zdali jste svůj argumentační faul nedomyslel...? Za tuto situaci, kterou popisujete, může Putin a Rusko. Tlačte tedy na tyto dva subjekty, a nebudete muset řešit, kdo a proč je naštvaný, co se to děje, za kolik se bude topit apod. Z tohoto hlediska je pomoc Ukrajině stále příliš malá a je pomalá. Je třeba zastavit Rusko, ne pomoc Ukrajině. V této extrémní situaci není žádná pomoc velká.

Úterý, 12. července 2022, 09:21Odpovědět

Kristýna Benešová

Tím že se přejmenovávají ulice jako u nás ve městě na Ukrajinská a vyvěšují vlajky cizích zemí tím nikomu nepomohu. To už jsme tu zažili i za Rusa kdy jsme měli ulici Moskevskou dnešní Americkou. Je to všechno šaškárna. Já potřebuji vědět čím budeme v zimě topit.

Úterý, 12. července 2022, 08:20Odpovědět

Antonín Pospíchal

Františku,Františku ty jsi ale trouba.

Úterý, 12. července 2022, 00:46Odpovědět

Zdeněk Šmerda

Trpícím ženám s dětmi se má pomáhat. Jisté procento toho ale spíše zneužívá. Převlajkované Česko je ale chyba a je to jen gesto vlády, jejichž ministerstva to dál diktují svým podřízeným složkám, jak si přál premiér. Neděje se tak tedy upřímně. Fialova ukrajinská karta nezakryje jeho neschopnost na domácí půdě. Právě naopak, hodně tím lidi naštval. Na sochu koně s Joštem v Brně je to děsné přiblblé, nevhodné až provokativní. Který z tupě loajálních radních tohle mohl přikázat. Správně se Brňané bouří a vlajku strhávají. Jde o úctu a hrdost k vlastní historii, která s ukrajinskou nemá nic společného.

Pondělí, 11. července 2022, 23:28Odpovědět

Mira Štefka

Emile Figle, ty už, prosím tě, raději vůbec nemysli. Sama radnice BO již uznala, že to byl přešlap a dále tam nic takové nebude dávat a to je dobře.

Pondělí, 11. července 2022, 17:10Odpovědět

Veronika Pavlíčková

Jošt byl Lucemburk, ale chápu, že pokládat za Čecha je vlastenecké. Zejména pokud jde o Moravu.

Pondělí, 11. července 2022, 15:26Odpovědět

Antonín Kania

....a dobře udělali !!

Pondělí, 11. července 2022, 15:23Odpovědět

František K.

Ad M. Štefka: vidíte, a mně naopak přijde umístění vlajky na ten štít jako zajímavý, neotřelý a vtipný nápad, a to minimálně (ale nejen) z uměleckého hlediska. A že to nikde není, také není příliš závažný protiargument - někdo je prostě vždycky v něčem první. Takže abyste se nedivil, kdyby se to takhle podobně pomalu začalo ve světe objevovat... To ostatní snad ani nestojí za komentář, ale přeci jen vám dám benefit svého času - Ukrajina není v EU, takže vyvěšení její vlajky není podporou EU... Z vašeho komentáře je prostě jen znát, že tyhle strkanice okolo vlajky jsou pro vás jen zástupným tématem, že pro vás je prioritou prostě jen mít možnost nadávat na "Brusel" a "EU"...

Pondělí, 11. července 2022, 15:02Odpovědět

František K.

Ad A. Pospíchal: Nikoliv, milý příteli Antoníne, i když nevím - jsou pro tebe dva rodiče dostateční? To víš, nevím jak to ty osobně bereš, možná by pro tebe bylo dostatečných např. 4, 5...? Daleko zajímavější je ale ukázka tvého myšlenkového pochodu - že bys snad považoval lidi bez rodičů za méněcenné? To by byla jen další ukázka duševního mrzáctví... Ad : M. Štefka: oceňuji, že hned netykáte, děkuji. Nicméně také nikoliv - nálepkování není projev fašismu (najděte si definici, tam spadají dnes např. právě Russáci), zkuste něco jiného, prosím, třeba budu nakonec souhlasit...

Pondělí, 11. července 2022, 14:25Odpovědět

Vlastimil Krátký

Ukrajinskou vlajku na sochu Jošta , jako symbol solidarity s napadenou Ukrajinou vrátit. Skupině 15-20 neohenleinovců a křiklounů co za zvuků bubnů ukrajinskou vlajku strhli a místo ní pověsili Orlici bych neustupovat !

Pondělí, 11. července 2022, 14:23Odpovědět

Em Kresová

Vlastně je to dobře. Jen ať lidi vidí kam nás táhne modroftačí vedení radníc, jak je protimoravské. Budou volby, takže lidi pamatujte na tohle.

Pondělí, 11. července 2022, 14:06Odpovědět

Antonín Pospíchal

Františku,Františku.Že ty jsi vyrůstal bez rodičů.Majdan ti nic neříká.

Pondělí, 11. července 2022, 12:59Odpovědět

František K.

1. Tady je krásně vidět, jaká je tahle Drbna žumpa, díky tomu, že sem ještě může psát kdokoliv anonymně. 2. kdo není schopný akceptovat alespoň minimální, symbolickou, emocionální podporu země, kterou napadl jiný stát, je buď hlupák nebo sociopat (až psychopat), v obou případech duševní mrzák neschopný empatie. Měli by se stydět, a jejich rodiče by se za ně určitě styděli, takhle je vychovali? 3. pokud jim podpora vadí, proč nenadávají na Putina a Russáky, kteří jediní za to všechno můžou? TO by bylo logické, ne tohle vyštěkávání proti podpoře. 4. bohužel, ale podpory Ukrajiny je naopak pořád ještě MÁLO a je POMALÁ.

Pondělí, 11. července 2022, 12:53Odpovědět

Antonín Pospíchal

Fígl ty jseš zase válečný štváč a šíříš nacionalistický bludy EU.

Pondělí, 11. července 2022, 12:52Odpovědět

Emil Figl

"Myslím si, že většina Brna stojí za Ukrajinou a že tohle (strhávání vlajky) dělá jen skupina proputinovských extremistů. Takže jim doporučuji, aby se odstěhovali do Ruska," řekl pro sochař a autor jezdecké sochy Jošta Lucemburského Jaroslav Róna. Takže běžte do... ruska. Bude vám tam dobře a tečka.

Pondělí, 11. července 2022, 12:27Odpovědět

Martin Geisler

Ta bába jak tam ječí :-)

Pondělí, 11. července 2022, 11:56Odpovědět

Antonín Pospíchal

Ty modrožlutý hadry nejsou symbol úkáček.Chybí tam znak SS jednotek.

Pondělí, 11. července 2022, 09:12Odpovědět

Baron Kocharovski

už to zde zaznělo: když město vyvěsí MORAVSKOU ORLICI (a nebo nyní ukrajinskouo vlajku), je to PRÝ o.k. když ale patrioti vyvěsí vlajku s moravskou orlicí, jsou za to popotahováni policií. (to jsou paradoxy), co?! :-DDD

Pondělí, 11. července 2022, 07:51Odpovědět

Petra Vomáčková

Plně podporuji brněnské aktivisty. Vzor z nich by si měli vzít i další města,nejvíc Praha. Jsem na vlastence hrdá. Jsme Češi,držme spolu.

Pondělí, 11. července 2022, 07:12Odpovědět

Stanislav Valášek

Jenomže mě je na zvracení i z těch aktivistů. Velkýho Moravana nazvat Čechem, v Brně provolávat: "Čechy Čechům" apod. Ta československá vlajka tam taky nemá co dělat. Je symbolem státu, kde Morava ztratila veškerá svá tisíciletá práva.

Neděle, 10. července 2022, 22:46Odpovědět

Dav aktivistů v Brně zaútočil na sochu Jošta. Strhl z něj ukrajinskou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.