Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici

Socha moravského markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně změnila vizáž. Štít panovníka pokrývá znovu ukrajinská vlajka. Státní symbol východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi, se na atrakci objevil i přes kritiku části veřejnosti. Ta chce žluto-modrý prapor opět strhnout.

Umělecké ztvárnění braniborského kurfiřta v moravské metropoli dlouhodobě přitahuje pozornost veřejnosti. V posledních měsících se ale neřeší vzhled sochy panovníka z rodu Lucemburků, ale barvy jeho štítu, který znovu září ukrajinskými národními barvami. Město tam státní symbol vrátilo i přes kritiku části veřejnosti, jež podnikla proti umístění několik protestních akcí. Vyvrcholení jejich snah nastalo v černu, kdy parta nespokojenců vlajku ze štítu strhla. Nyní se znovu diví, protože modro-žlutý prapor je zpět. 

Umístění symbolu na štít sochy dedikované markraběti Joštovi obvykle předchází žádost, kterou posuzuje Odbor kultury Magistrátu města Brna a následně vedení města Brna. Zásadní podmínkou pro vyhovění žádosti je souhlas autora díla, tedy akademického sochaře Jaroslava Róny,“ vysvětlil Drbně mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek, podle nějž zbarvení štítů zůstane neměnné přes "hrozby" antivlajkonošů.  „Symbol ukrajinské vlajky, jakožto gesta solidarity s válkou postiženou zemí, není časově omezeno,“ dodal. 

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou...

Strhneme to 

Krok brněnského magistrátu zvedl ze židle kritiky, kteří se od čtvrtečního rána, kdy pracovníci vyměnili moravskou orlici za státní symbol východoevropského státu, se zvláště na Facebooku mobilizují k akci. Redakce oslovila jednoho z iniciátorů protestů, aby popsal aktuální náladu v táboře. 

Bylo to pro nás velké překvapení. Situaci řešíme a zvažujeme další kroky. Mohu potvrdit, že v následujících dnech se chystáme znovu vlajku sundat, protože tam podle našeho názoru nepatří. Brno je součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly,“ popsal jeden z iniciátorů, který se neobává ani možného zákonného postihu. 

Socha brněnského Jošta se převlékla. Štít zdobí moravská orlice na počest věrozvěstů

Více než tisíc radnic vzdává dnes na svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje hold Moravě. Na znamení úcty, více než tisícileté tradici někdejšího samosprávního celku i připomínky příchodu duchovních patronů, vyvěsilo bezmála 1 600 obcí moravskou...

O postihu se jedná

Naposledy, kdy protestující parta sundala symbol z obranné zbraně moravského panovníka, se strhl pořádný povyk. Emoce nakonec uklidňovali až strážníci, kteří případ postoupili do správního řízení. Podle informací redakce se událost ještě nevyřešila. Není tak ani jasné, jaký postih úředníci nespokojeným lidem z Brna udělili. „Informace o výsledcích správního řízení nejsou veřejné. Proto se nemůžeme k problematice více vyjadřovat,“ dodal Pavel Šoba, mluvčí Městské policie Brno. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Ukrajina, Jošt, Vlajka, Jošt Moravský, socha, Moravské náměstí, Lucemburkové, Jaroslav Róna, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Vik

Emilku ať ti neprasne žilka, možná by bylo lepší aby jsi si vzal své prášky a šel vylizat zadeček svému ukrajinskemu panečkovi

Pátek, 15. července 2022, 00:06Odpovědět

Emil Figl

Ukrajinci nemůžou za vaše posraný životy.

Čtvrtek, 14. července 2022, 23:50Odpovědět

IVAN FILIPEC

Ještě pro informaci, která tady proběhla v roce 2015, o tom jak v Oděse ukrajinci upálili zaživa odpůrce Majdanu.Kdyby jejich prezident nebyl loutka ale státník, ta by se dávno domluvil na ukončení války. On nechce mír on chce bojovat do posledního Ukrajince, tu válku nemůže vyhrát, tu vyhraje Amerika a Rusko. Rusko už se domluvilo s Čínou, Amerika vesele nakupuje ruskou ropu a plyn, my to draze překupujem. Je to stejné jako s elektřnou, my ji prodáváme na burzu za levno a draze předraze ji kupujeme spět. Kdybychom s tím skončili, tak na to doplatí Německo a naši fialové vládě záleží na Německu a Ukrajině více, než na vlastních občanech.Naši poslanci to vědí, ale jejich dobře placené koryto je bližší než občané.

Čtvrtek, 14. července 2022, 22:50Odpovědět

IVAN FILIPEC

Krišpín Klokan už asi zapoměl, že tu válku na UK vlastně začala ukrajina tím, že začla likvidovat všechny odpůrce Majdanu.Dnes 14.7. už rusové osvobodili Luhanskou republiku. Na videu bylo vidět, jak UK vojáci prchají. Dnes taky UK vláda přiznala, že západní zbraně prodávají bojujicím Rusům.. Některým lidem lživá propaganda vymyla mozek a věří všemu co jim nabulíkuje. Samotni Ukrajinci tady žijící tvrdí, že sem chodí svoloč. Taky budou útočit na Charkov, bojí se ale povstáni, tam totiž žije 67 % etnických Rusů.

Čtvrtek, 14. července 2022, 22:37Odpovědět

Krišpíín Klokan

IVAN FILIPEC takze v 68 nas prijeli okupovat vlastne ukrajinci. Breznev byl ukrajinec. No nastesti Andropov ( rus), Cernenko(rus), hned jak se dostali k moci okupaci ukoncili a omluvili se. Jsi bud debil ( a uz jen kvuli tobe doufam, ze jo) a nebo kolaborant. Vem si srb bodni si ho do zadku, kladivem si dej do kouli a bez vyhlizet Ruske kamose, treba se jim povede nas zase okupovat. Ty by jsi kolaboroval i s Hitlerem a vubec s kymkoliv nebo mas jen uchylku na rusaky? Jestli jen na rusaky, tak tam emigruj. Vsem kromne rusu se ulevi. Rusakum teda ne, kdyz tam budes ty, ale to jim za tu rozpinavost patri.

Čtvrtek, 14. července 2022, 22:03Odpovědět

Vlastimil Krátký

ukrajinskou vlajku jakožto symbol solidarity s Ukrajinou napadenou fašistickým totalitním Ruskem na Jošta vrátit. Jošt ani nebyl Čech, mluvil francouzsky, ne česky. A s uřvanou lůzou, která tam dělala výtržnost by jistě nesympatizoval. Většina Brna stojí za Ukrajinou.

Pondělí, 11. července 2022, 15:01Odpovědět

Emil Figl

Pojmem "extrémní fašizmus" mává někdo, kdo o pár vět dále napíše "Kdo nemá národní hrdost, nemá zde co dělat." LOL

Pondělí, 11. července 2022, 13:03Odpovědět

Mira Štefka

Emile Figle, přesně tohle je ten pravý (Váš) extrémní fašizmus, kdy nemůže mít nikdo jiný názor. UA vlajka tam nikdy patřit nebude, ať stojí kdokoliv za kýmkoliv a je to projev pošlapání národní historie, svébytnosti a hrdosti. Kdo nemá národní hrdost, nemá zde co dělat. Stojím jedině a vždy za naší ČR, na kterou se díky UA neustále šlape! To je celé.

Pondělí, 11. července 2022, 12:38Odpovědět

Emil Figl

"Myslím si, že většina Brna stojí za Ukrajinou a že tohle (strhávání vlajky) dělá jen skupina proputinovských extremistů. Takže jim doporučuji, aby se odstěhovali do Ruska," řekl pro Televizni Noviny sochař a autor jezdecké sochy Jošta Lucemburského Jaroslav Róna. Spousta proputinovských debilů se projevuje i tady v komentářích. Takže - běžte si psát někam na ruské VK nebo Telegramy a neotravujte tady vzduch svými vymletými názory. Díky.

Pondělí, 11. července 2022, 12:32Odpovědět

Bohumil Prazak

Vlastimile , budto jste placenej bezcharakterni , a nebo jste kkt . Lidi jako jste Vy si velmi vazim , nebot oni sami nam to o sobe reknou . Preji Vam prijemny vecer Vlastimile . Jeste , ze mate tak krasne jmeno . Vlasti mil .

Sobota, 9. července 2022, 17:23Odpovědět

Dušan Skříšovský

Pane Tomane, kdyz se podivame do minulosti konfliktu, tak to tak jasne neni. To je jako kdyz jdete po ulici a nekdo do vas vysi.a tak dlouho, az me mu palite delo mezi rohy. Nebo cela valka je v rezii EU a USA. My sice nehazime na souseda kameny, ale my je jen podavame Ukrajine do ruky a ona hazi na Rusy. Ano, je to jen pozerstvi, navic za penize republiky ne tech zasra.ych politiku. Az budou v prvni lini, budu mozna verit, ze jde o mir. A to se nikdy nestane. Mlatit rypakem za cizi penize je jednodussi.

Sobota, 9. července 2022, 15:28Odpovědět

Vlastimil Krátký

ta ukrajinská vlajka tu sochu krásně oživuje. A spolu s českou se tam vysloveně hodí. A má to i symboliku, ukrajinská vlajka na štítě symbolizuje to, že Ukrajina nyní brání před ruským fašismem a rozpínavostí i nás.

Sobota, 9. července 2022, 15:21Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Kryštof Toman: "Proč se tedy vyvěšují nějaké vůbec vlajky když je to jen pozérství?" odpověď se nabízí sama: PROTOŽE je to ZADARMO, nic to neznamená, nikoho to "nebolí"... :-DDD (kdybys chtěl od každého, kdo vyvěsil uk vlajku STOKORUNU, najednou by vlajky SKORO nikde nebyly)! :-DDD

Sobota, 9. července 2022, 12:16Odpovědět

Radek Kraus

a co, má Jošt společného s Ukrajinou?

Pátek, 8. července 2022, 23:32Odpovědět

Kryštof Toman

Stále si trvám na svém a to podle dostatečných zkušeností. Proč se tedy vyvěšují nějaké vůbec vlajky když je to jen pozérství?

Pátek, 8. července 2022, 20:24Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Kryštof Toman: nejde asi o to, že by VADILA vlajka někde vyvěšená. ale v podstatě: vyvěšením vlajky NIKDO NIKOMU NIJAK NEPOMŮŽE. takže prosté vyvěšení vlajky (já třeba) vnímám jako PROSTÝ "POPULISMUS," ale jinak NIC. (obyčejná stokoruna pomůže mnohem víc než ten HADR na soše, kde NEMÁ CO DĚLAT).

Pátek, 8. července 2022, 20:04Odpovědět

Kryštof Toman

Nevím čemu by vadilo když by tam ta ukrajinská ( země která byla napadena ) vlajka měla být. Té soše to určitě nevadí. Jediné komu to vadí je těm co neumí pomoci NIKOMU, a to, že ty vlajky vidí, to jim to připomíná.

Pátek, 8. července 2022, 19:57Odpovědět

Baron Kocharovski

to Emil Figl: nesuďte podle sebe! a sázku, sázku byste projel, (jako to nakonec projede ruský národ). a jinak škoda. na prostý dotaz: PROČ vůbec by tam měla viset vlajka ukrajiny, nakonec neodpověděl nikdo... FAKTICKOU POMOC UKRAJINĚ schvaluji, ale NESMYSLNÉ vyvěšování vlajek - nevidím proto jediný důvod.

Pátek, 8. července 2022, 19:51Odpovědět

Emil Figl

Spousta "hrdinů" si zde v komentářích hraje na velké české vlastence, ale vsadím se, že kdyby válka přišla až k nám, ti samí lidé by okamžitě začali kolaborovat s rusákama.

Pátek, 8. července 2022, 19:41Odpovědět

IVAN FILIPEC

Když čtu názory Juřica, Hulva, Romancov, Havranek je mi zle. Slyším názory Ukrajinců, kteří sem utekli právě před tou Ukrajinskou jak oni říkají SVOLOČÍ.Proč ti utečenci jedou spět, když jim tady skončí vše zdarma? Na Ukrajině takové vymoženosti nemají a jejich vláda robombardovala Dombas, vlastně zabijeli svoje občany, kteří chtěli mluvit Rusky, nechtěli se učit ukrajinštinu. Prostě v roce 2015 a později nikomu nevadilo, když Ukrajinská armáda bombardovala školy a nemocnice na Dombase. Všichni, kdo podporuji Ukrajinu jsou pokrytci. Jedno zabijení nevadí a to druhé jako odveta vadí?? Jen vlastizrádci tady vyvěšuji Ukrajinské vlajky, když ví, že většina je proti. V 68 tady přišli sověti, ale Brežněv byl Ukrajinec, ostatně jako většina sovětských papalášu.

Pátek, 8. července 2022, 19:36Odpovědět

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.