Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bez másla a smetany nejsou Velikonoce, říká pekařka, která naučila Brno jíst kvalitní pečivo

Před sedmi lety si poprvé otevřela v brněnské čtvrti Veveří řemeslnou pekárnu. Podnik, jenž byl tehdy jedním z prvních svého druhu, si získal brzy mezi Brňany oblibu. Kvůli vyhlášenému kváskovému chlebu si neváhali lidé přivstat nebo vystát frontu. Známá pekařka Maryna sice po letech z moravské metropole odešla na vesnici, přesto o objednávky zvláště před svátky nemá nouzi.

Vůně pečiva se line až na chodbu. V peci se peče chleba, v míse odpočívá těsto na italskou velikonoční specialitu a pekařka Maryna vykrajuje sušenky s motivem kuřátek. Přestože cena mouky a energií stále roste, v těchto dnech se žena nezastaví. Největší zápřah má právě na Vánoce a Velikonoce, které se kromě křesťanských zvyků a pomlázky pojí i s tradičním pečením mazanců a beránků. Pekařka Maryna Matuszek, známá spíš pod svou značkou a blogem Laskominy od Maryny, se tento týden vedle chlebů věnuje především jidášům, velikonočním sušenkám a máslovým mazancům s mandlemi. Těch letos upeče kolem třiceti. Všechno si totiž dělá sama a jinak by si to ani nepřála.

„Snažím se to dělat všechno poctivě, žádné náhražky,“ prohlašuje Maryna s úsměvem při vykrajování velikonočního cukroví. Právě poctivost je pravděpodobně důvodem, proč se její pečivo i recepty staly mezi lidmi oblíbenými. Zákazníci mají nejradši loupáčky a speciální chleby s chedarem, ořechy a podobně. U ní naopak vede mrkvový dort.

Inspiraci na recepty hledá pekařka všude kolem sebe. „Zkouším. Když mě něco zaujme, snažím se to přizpůsobit a upravit pro sebe, třeba kynuté věci předělávám na kváskové, na které se specializuji. Jindy vymýšlím něco úplně sama,“ vysvětluje Maryna. Někdy sahá po inspiraci i do polské kuchyně, protože odtud pochází její předci. Na objednávku ale zvládne upéct i jiné světové dobroty, například italskou velikonoční specialitu colombu, jejíž příprava trvá tři dny.

Trend přetváření klasických receptů na „zdravější“ varianty vystudované etnografce nevadí. Ona sama tomu neholduje, ale respektuje názory a postoje ostatních. Marynini zákazníci už ví, že raw, bezlaktózové nebo bezlepkové pečivo po ní chtít nemůžou, protože máslo a smetanu přidává do většiny těst. Přestože pekařka moderní trendy neodsuzuje, nemyslí si, že vynechávat určité potraviny tělu svědčí. Výjimkou jsou samozřejmě diagnostikované intolerance, kdy to jinak nejde.

Pečení má v genech

Maryna měla k pečení blízko odjakživa. Navíc má v rodině z obou stran svatební pekařky, takže lásku k řemeslu nejspíš podědila. Než se ale její záliba stala zároveň živobytím, pracovala v památkovém ústavu. Když začala před jedenácti lety psát food blog Laskominy od Maryny, netušila, že ji to dovede k rozhodnutí skončit v práci a otevřít si vlastní pekárnu. „Přemýšlela jsem, co dál, a kamarádi mě přemluvili, ať dělám to, co mě baví,“ popisuje pětačtyřicetiletá žena.

A tak si otevřela malou pekárnu v Brně, kde učila lidi jíst kvalitní kváskový chléb. Loni ale provozovnu po šesti letech kvůli neshodám s majiteli zavřela. Nakonec se Maryna rozhodla, že bude mít pouze výrobnu a našla vhodné prostory v Bílovicích nad Svitavou. Její dobroty si nyní lidé mají možnost koupit přímo ve výrobně, v některých obchodech v Brně nebo v internetovém obchodu. Pekařka se i po letech stále drží plánu, že chce mít jen malou řemeslnou pekárnu. Myslí si totiž, že ve velké pekárně by se ke své vášni kvůli manažerské práci vůbec nedostala.

Nenáviděla počítač

Na pečení se Maryně líbí hlavně to, že výsledek své práce vidí okamžitě a každý den. Snaží se udržovat i pravidelné přispívání na svůj blog, ale je to náročné. Podle ní na to musí mít člověk energii a náladu. Minulý rok ale sama sobě slíbila, že každý měsíc přidá aspoň jeden nový recept, což se jí zatím daří. Pekařčiným snem je ale jednou vydat knihu. „Chtěla bych vydat kuchařku o jídlech spojených s výročními obyčeji, ale nejsem schopná se k tomu dokopat. Měla jsem období, kdy jsem úplně nenáviděla počítač a zvládla jsem jen napsat faktury,“ směje se. Toto období ale Maryna překonala a doufá, že jí motivace k práci i tvoření receptů dlouho vydrží.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Laskominy od Maryny, pečení, Velikonoce, story, jižní Morava, pečivo, chléb, Brno, máslo, smetana, pekárna, recept, Vánoce, těsto, sušenka, mouka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez másla a smetany nejsou Velikonoce, říká pekařka, která naučila Brno jíst kvalitní pečivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.