Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká firma hlásí zvýšený zájem o podzemní kryty. Lidé v nich mohou vydržet i několik měsíců

Zvýšený zájem o podzemní kryty hlásí v poslední době v souvislosti s válkou na Ukrajině soukromá společnost z Litovle. Staví modulární bunkry, ve kterých lidé v případě války, infekční nemoci, průmyslové havárie nebo přírodní katastrofy mohou vydržet i několik měsíců. Ceny jdou do milionů.

„Čekací doba je v současné situaci prodloužena kvůli zvýšenému zájmu. Vzhledem k modulárnímu systému máme standardní dobu výroby, vše se však podřizuje velikosti a individuálním požadavkům na vybavení. V případě nejmenších krytů o velikosti obytné plochy 28 metrů čtverečních jsme schopni připravit kryt k expedici do tří týdnů, následuje montáž na místě, betonáž a dokončovací práce na další týden," potvrdil jednatel litovelské společnosti Celario Ondřej Komárek.

Podzemní bunkry firma staví z ocelových izolovaných modulů, které lze různě kombinovat. Celá sestava je v podzemí pod zdvojenou podlahou zalitá betonem a jednotlivé sekce jsou oddělené pancéřovými dveřmi. Bunkry mají sklady potravin, vody, koupelnu a vlastní kuchyňskou linku. Disponují filtrací vzduchu, rekuperací, vytápěním a nouzovým východem.

„Podle vybavení připravíme podmínky na pobyt v délce několika měsíců nebo celého roku, s tím je ovšem spojená i cena. Pro představu, jeden metr čtvereční krytu vyjde asi na 75 tisíc korun," objasnil Komárek.

Firma chrání soukromí svých klientů

Firma neslibuje, že bunkr postaví kdekoliv. „Vše se odvíjí od možnosti přístupu mechanizace. Nejsme závislí na přepravě nadměrných nákladů, ale vždy je třeba počítat s manipulací těžké techniky. Kryty jsou neprodyšně izolovány a z bezpečnostních důvodů je pod zdvojenou podlahou instalován systém odčerpávání vody. Ale stavět kdekoliv, to neslibujeme," řekl jednatel.

Společnost úzkostlivě dbá na soukromí svých klientů. Odmítá sdělit, kde kryty postavila a kdo si je objednal.  

„Vzhledem k právnímu ujednání s našimi klienty toto nesdělujeme. Ve většině se nejedná o klienty, kteří si pořizují komplexy o několika blocích. Můžeme nabídnout i ekonomickou variantu. A to i v závislosti na době dodání a vybavení. Podívejte se za hranice, trend v zabezpečení vlastní rodiny je ve Skandinávii nebo Švýcarsku velice rozšířený," nabádá Komárek.

Od vinných sklepů k podzemním bunkrům

Původně se společnost Celario věnovala výhradně výstavbě vinných sklepů. V České republice, ale i v zahraničí jich postavila desítky. 

„Máme s tímto typem staveb zkušenosti. Vinné sklepy z velké části budujeme přímo pod podlahou obytných místností do hloubky čtyř metrů, ale i v novostavbách a komerčních prostorech. Jejich velikosti přesahují třicet metrů čtverečních. Byli jsme několikrát osloveni ve věci stavby podzemního krytu, a tím to vše zhruba před půldruhým rokem začalo," popsal jednatel firmy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto machtig.cz, celario.cz

Štítky kryt, bunkr, podzemí, válka, zájem, stavba, firma, Litovel, Ukrajina, opevnění, ruská invaze na Ukrajinu, metr čtvereční, podlaha, Švýcarsko, Česko, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká firma hlásí zvýšený zájem o podzemní kryty. Lidé v nich mohou vydržet i několik měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.