Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jižní Morava sčítá škody po sněhové kalamitě: tisíce lidí bez proudu a desítky nehod

, aktualizováno 10. prosince 2021, 15:13

Jižní Morava zasáhla včera vydatná sněhová nadílka, která zkomplikovalo cestu řidičům, cestujícím či chodcům. Policisté hlásí jen za včerejší den více než padesát nehod. Škody sčítají také energetici. Silně sněžení poškodilo distribuční síť, a tak jsou tisíce lidí stále bez proudu.

Jižní Moravu zasáhlo prudké sněžení od včerejšího rána a následky se region vypořádává i dnes. Silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrnosti, v některých úsecích je rozbředlý sníh. Proto policisté motoristy upozorňují, aby jeli i dnes zvýšenou opatrností. 

Operační středisko PČR zaznamenalo dalších více než pět desítek události. Opět se převážně jednalo o nehody a havárie bez zranění. Pokud byly se zraněními, tak tato nebyla závažného charakteru. Policisté nemuseli ani odpoledne a v podvečer řešit žádnou závažnou dopravní nehodu,“ popsal včerejší den Bohumil Malášek, krajský mluvčí policistů, podle nějž se nejvíce potíží objevilo na Znojemsku a Břeclavsku.

V akci jsou od včerejšího dne také silničáři, kteří mají napilno i dnes. „Při zajištění zimní údržby komunikací v Jihomoravském kraji v průběhu včerejšího a dne bylo zatím vysypáno celkem 2 063 tun posypové soli,“ uvedla Správa silnic a údržby Jihomoravského kraje. 

Na Brněnsku jsou bez proudu

Problémy hlásí také mnohé jihomoravské domácností. Sněhová průtrž totiž zapříčinila pád větví i stromů, které nevydržely nápor těžkého mokrého sněhu, do vedení. Týkalo se více než 8 tisíců odběratelů na jižní i části východní Moravy. Poruchy se podle energetiků daří opravovat, nové nepřibývají a dodávky energie se daří obnovovat. Před dvanáctou hodinou evidovali zhruba 1 800 odběratelů s omezením dodávek, kolem třetí hodiny už se podařilo dodávky elektřiny obnovit.

Poruchy se nám dařilo postupně opravovat. Kolem poledne jsme evidovali zhruba 1 800 odběratelů s omezením dodávek, kolem 13. hodiny 600 domácností a před třetí hodinou odpolední jsme dodávky elektrické energie dokázali obnovit,“ sdělil Roman Šperňák ze společnost eg.d, která je členem společnosti E.ON.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SUS JMK

Štítky Jmk, Energie, Sníh, Počasí, Jihomoravský kraj, havárie, E.ON, okres Znojmo, okres Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava sčítá škody po sněhové kalamitě: tisíce lidí bez proudu a desítky nehod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.