Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči na jižní Moravě pomáhají v nemocnicích i s rozvozy testů do škol

Lékaři z jihomoravských nemocnic nestíhají. Příliv pacientů s respiračními onemocněními a nedostatek personálu se odráží na přepracovanosti zdravotníků, z nichž mnozí se sami nakazili koronavirem. S prací nejen v nemocnicích proto pomáhají také hasiči.

V přetížených nemocnicích v kraji začali v listopadu na popud zdravotnických zařízení pomáhat vojáci Armády České republiky, postupně se k nim přidávají také zástupci z řad požárníků. V Nemocnici Vyškov, Nemocnici Ivančice, brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA), znojemské nemocnici i Nemocnici Milosrdných Bratří v Brně pomáhá celkem dvacítka hasičů, přičemž v každém zařízení pracují čtyři.

Nemocnice se potýkají s nedostatkem personálu i nakaženými zdravotníky. Ve FNUSA registrovali ke včerejšímu dni pětasedmdesát nakažených zdravotníků, z toho čtrnáct lékařů a jednašedesát nelékařů. „Sestry chyběly i před covidem a nyní je to ještě mnohem horší. Není to jen kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů s covidem, kvůli nemoci covid-19 jsme museli část sester dát do očkovacích center, část do testování, část do dvou míst, kde teď podáváme monoklonální látky…" uvedla k situaci mluvčí FNUSA Dana Lipovská.

Tři jihomoravští hasiči vypomáhají také v mobilních očkovacích týmech, další trojice s praxí u záchranné služby dělá podporu na výjezdových základnách. Kromě personální pomoci se jihomoravští hasiči věnují i dalším činnostem nad rámec běžných povinností. „Ve středu jsme rozváželi testy určené do škol. Zajistili jsme převoz lůžek ze skladu SSHR do nemocnice ve Znojmě a každý třetí den kontrolujeme stav a provozuschopnost odběrového stanu u Nemocnice Milosrdných bratří v Brně," popsal mluvčí požárníků Jaroslav Mikoška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky hasiči, koronavirus, nemocnice, zdravotnictví, COVID-19, Jihomoravský kraj, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Nemocnice Milosrdných bratří, Armáda České republiky, Nemocnice Ivančice, Nemocnice Vyškov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na jižní Moravě pomáhají v nemocnicích i s rozvozy testů do škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.