Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj rozdělil miliony korun ze sbírky. Poputují obcím zasaženým tornádem a na krajský majetek

Vybraných devadesát milionů korun z krajské sbírky, která odstartovala v návaznosti na červnové řádění tornáda, poputuje na poničený krajský majetek a podporu obcí. Návrh na rozdělení financí na dnešní schůzi odsouhlasili krajští radní.

Pětašedesát milionů korun pro tornádem poničené Mikulčice, Lužice, Hrušky, Hodonín a Moravskou Novou Ves. Dalších pětadvacet milionů korun, jež se vybraly ve veřejné sbírce, půjde na obnovu poškozeného krajského majetku v přírodní katastrofou zasažené oblasti. Mezi zničené objekty patří například hodonínský domov pro seniory S-centrum, jehož klienti museli být evakuovaní.

Kraj neopraví domov pro seniory zničený tornádem, chce postavit nový

Jihomoravský kraj chce postavit nový domov pro seniory v Hodoníně, kde domov S-centrum zničilo červnové tornádo a jeho oprava by stála stovky milionů, sdělila krajská radní pro sociální oblast Jana Leitnerová (Piráti). Kraj se rozhodoval, zda...

Na transparentním účtu Jihomoravského kraje se dosud sešlo 90,188 milionu korun. „Po 14,5 milionu korun obdrží Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hodonín. Hodně si cením postoje Lužic, kterým přistane na účtu 7 milionů. Jak konstatoval starosta obce, Lužice nebyly postiženy v takové míře jako ostatní obce,“ řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) k dnešnímu rozdělení peněz ze sbírky, která odstartovala dva dny po tornádu.

O nastavení podmínek pro dělení financí se diskutovalo v poradním sboru, který tvořili představitelé postižených obcí a kraje. Návrh ještě půjde ke schválení krajským radním. Co bude s dalšími příspěvky, jež mohou od dárců chodit na transparentní účet až do konce letošního roku, se rozhodne prvním zasedání krajského zastupitelstva v novém roce.

Tornádo provázené silnou bouří poničilo na konci června na Břeclavsku a Hodonínsku asi 1 200 budov, dvě stovky z nich musely být strženy. Při katastrofě zemřelo šest lidí, desítky dalších byly zraněny. Škody na soukromém i veřejném majetku se počítají na miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky tornádo, hodonínsko, břeclavsko, sbírka, Jihomoravský kraj, Lužice, Hodonín, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Jan Grolich, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozdělil miliony korun ze sbírky. Poputují obcím zasaženým tornádem a na krajský majetek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.