Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na náměstí Svobody se tyčí instalace z jednorázových obalů

Na brněnském náměstí Svobody dnes před polednem vyrostla čtyřmetrová instalace ve tvaru čísla jedna, která je ověšená jednorázovými obaly. Studentský projekt Jednička má vzbudit pozornost veřejnosti a upozornit lidi na zbytečné plýtvání. Lidé si mohou instalaci prohlédnout až do neděle.

Ocelová instalace ve tvaru čísla jedna vznikla z iniciativy dvou brněnských studentů soukromé brněnské školy. Cílem projektu je vyvolat v lidech sebereflexi a přivést je k zamyšlení nad omezením plýtvání jednorázovými obaly. „Chtěli jsme, aby to bylo na očích. Brno máme rádi, tak jsme si řekli, proč to nevyzdvihnou tady,“ řekl jeden z autorů projektu Vojtěch Toman. Nápad vytvořit tento unikátní projekt vznikl v červnu, samotnou konstrukci autoři společně s dobrovolníky vytvářeli minulý týden.

Namísto popisku či informační tabule se přímo na konstrukci nachází QR kód, při jehož naskenování jsou lidé přesměrovaní na webovou stránku, na které se dozví všechny důležité informace. „Zároveň tam najdou i video, které zobrazuje proces vzniku Jedničky a má lidem ukázat, kolik zbytečného odpadu vznikne za jeden den. Naším heslem je, že nejlepší odpad je takový, který se vůbec nevytvoří,“ dodal Toman.

Projekt vznikl ve spolupráci s městem Brnem a společností SAKO Brno. Budoucnost sochy zatím není jasná. Její autoři Vojtěch Toman a Jan Pavelka doufají, že se v moravské metropoli najde místo, kde by mohla stát trvale. Student Vojtěch Toman je dlouhodobým bojovníkem za ekologičtější myšlení, v minulosti například založil udržitelnou značku, která vyrábí nápojové kelímky z nerezové oceli.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky instalace, projekt, studenti, náměstí svobody, plýtvání, Brno, SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí Svobody se tyčí instalace z jednorázových obalů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.