Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrovolníci v Brně vezmou osamělé lidi do divadla nebo na procházku

Popovídat si, zajít na procházku nebo navštívit divadelní představení za doprovodu milého společníka, to je cílem projektu Dobré srdce domů, který se zaměřuje na pomoc osamělým lidem. Jde o iniciativu Diecézní charity v Brně. Nápad vznikl v době covidové pandemie. Program se osvědčil a těší se zájmu veřejnosti, proto se v něm pokračuje i nadále.

Karla je studentkou brněnské Masarykovy univerzity, která vždy ráda pomáhala lidem. Na začátku pandemie koronaviru dobrovolničila v domově důchodců, hledala ale další způsoby, jak být během těžkých měsíců nápomocná. „Na interentu jsem narazila na projekt který se zaměřuje na navštěvování osamělých lidí přímo v jejich domácnostech. Vůbec přitom nezáleží na tom, jakého jsou lidé věku nebo v jaké životní situaci se nacházejí. To mě zaujalo,“ popsala dobrovolnice. 

Náplň práce dobrovolníka je velmi různorodá. Odvíjí se zejména od temperamentu a zájmů klienta, ale i dobrovolníka samotného. „Já osobně docházím za paní, která má psychické problémy. Vídáme se pravidelně jednou týdně. Během návštěv u ní doma si obvykle povídáme nebo chodíme na procházky. Důležité je, že spolu trávíme čas, který je příjemný oběma stranám, vysvětlila studentka. 

Na začátek pohovor

Každý člověk, který má zájem o dobrovolničení, musí projít úvodním pohovorem. Brzy po něm je seznámen s klientem, který mu byl přidělen. „Na prvním setkání s mojí klientkou byly i pracovnice charity. Ty nás seznámily a umožnily nám vzájemně se poznat. V případě, že bychom si lidsky nesedly, nebyla by další spolupráce možná,“ řekla dobrovolnice. 

Projekt pro všechny

Do programu se za dobu jeho fungování zapojila řada klientů. Nejčastěji jde o lidi důchodového věku nebo ty se zdravotním či mentálním postižením. Spojuje je pocit osamělosti. Zároveň s projektem Dobrá srdce domů vznikl také sesterský projekt, Dobrá srdce na dálku, který umožňuje dobrovolníkům propojení s klientem po telefonu. 

„Nejprve jsem si myslela, že se do programů přihlásí zejména klienti důchodového věku, ale ukázalo se, že to byl z naší strany předsudek. Paleta lidí, kteří mají zájem o návštěvy dobrovolníků, je pestrá. Zatím jsme propojili patnáct dvojic, poptávka po dobrovolnících je ale stále velká,“ říká Jana Prušková koordinátorka dobrovolníků Diecézní charity v Brně.

Vzájemné porozumění je základ 

Jedním z nejdůležitějších aspektů je vzájemné porozumění dobrovolníka a klienta. „Jsem strašně ráda, že jsem si s paní sedla. Nenudíme se spolu. Vždycky mě potěší, když vidím, že je za mou návštěvu vděčná. Já osobně jsem našla způsob, jak trávit volný čas smysluplně, určitě bych dobrovolničení doporučila každému, kdo má rád lidi a je ochoten obětovat týdně pár hodin svého času,“ uzavřela studentka. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky Dobrovolnictví, charita, Dobrá srdce domů, Brno, projekt, pandemie covidu-19, Masarykova univerzita, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci v Brně vezmou osamělé lidi do divadla nebo na procházku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.