Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový domov šimpanzů v brněnské zoo vyjde na sto milionů korun

Projekt nové expozice pro šimpanze v brněnské zoo se dostává do třetí etapy, která po výstavbě moderní venkovní expozice zahrnuje také proměnu vnitřních prostor. Nový domov pro šimpanze vyjde na téměř sto milionů korun.

Dvouetapová výstavba venkovního šimpanzího výběhu stála celkem 59,6 milionů korun, s dalšími 38,4 miliony se počítá pro vnitřní zázemí. Přípravné a stavební práce budou trvat minimálně šestnáct měsíců, během kterých se venkovní expozice pro návštěvníky alespoň částečně zpřístupní, ač bez opic. „Aby byl po dobu stavby využitý alespoň venkovní výběh, do kterého zatím zvířata z bezpečnostních důvodů nemohou, poskytne po dobu výstavby dětským návštěvníkům možnost zahrát si na lidoopy," popsala mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková. Ve výběhu totiž vyrostla nová šimpanzí lanová dráha pro děti, jež se později přesune do jiné části zahrady.

Momentálně pracuje zoologická zahrada na projektové dokumentaci vnitřních ubikací a jejich napojení na venkovní výběh. „Velkým úkolem také v následujícím roce bude umístit naši současnou nechovnou skupinu starších šimpanzů a získat za pomoci koordinátora chovu skupinu novou, která bude odchovávat mláďata,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Náklady na vnitřní zázemí schválilo město Brno, které zoo zřizuje. Kvůli nepříznivé ekonomické situaci v souvislosti s covidem se ale s rozhodnutím čekalo déle, než se předpokládalo. Výstavba přírodního výběhu, která zabírá část lesního pozemku, začala již v roce 2017, předpokládané zprovoznění plánovaného pavilonu se očekává na konci roku 2022.

Ohodnoť článek

Foto DaFranzos/Pixabay.com, Zoo Brno

Štítky zoo, zoologická zahrada, šimpanzi, výběh, expozice, Zoologická zahrada Brno, stavba, domov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov šimpanzů v brněnské zoo vyjde na sto milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.