Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Brna přijela z Francie medvědice Irina, stala se novou atrakcí zoologické

Brněnská zoologická zahrada má novou atrakci. Na Mniší hoře se čerstvě zabydlela samice medvěda kamčatského Irina, která do moravské metropole přicestovala z Francie. Sedmileté zvíře dnes měli možnost také poprvé vidět návštěvníci ve venkovní expozici.

Medvěda kamčatského chovají v brněnské zoo již dlouhodobě. Současná samice Kamčatka, což je druhý největší poddruh medvěda hnědého, se v roce 2019 musela vyrovnat s těžkou ztrátou. Zemřel jí partner Jelizar, kterého kvůli špatnému zdravotnému stavu museli chovatelé utratit, a tak pořídili smutné medvědici novou kamarádku. 

Kamčatští medvědi vždy patřili k nejatraktivnějším zvířatům naší zahrady. Chovný pár Jelizar a Kamčatka v minulosti přivedl na svět tři mláďata, která dnes dělají radost návštěvníkům evropských zoologických zahrad. Poté, co Jelizar uhynul, jsme intenzivně jednali a stále jednáme o možnostech rozšíření počtu expozičních zvířat. Nejen kvůli koronavirové pandemii se nám to podařilo až letos. O dalších zvířatech stále jednáme napříč zoologickými zahradam,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Irince je sedm let a do Brna přijela o víkendu, který zatím strávila z bezpečnostních důvodů v náhradním zázemí. Stejně jako ostatní medvědi kamčatští je Irina samotářská a seznamování bylo pro ni choulostivou záležitostí. „V tuto chvíli ani neznáme povahové rysy nové medvědice, proto jsme dočasně výběh předělili a o dalším postupu budeme diskutovat v příštích měsících. Od kolegů z Francie máme o Irině několik informací. Je hravá, zvědavá a prý dokáže být tak trochu podvodnice. A neměli bychom se divit, když bude občas nevrlá,“ popisuje povahu nové medvědice kurátorka chovu savců brněnské zoo Šárka Mikátová.

Medvěd kamčatský je druhým největším poddruhem medvěda hnědého, který přirozeně pobývá v oblasti Kamčatky. Živí se převážně lososy, ale i různými bobulemi a travinami. Navzdory tomu, že může Medvěd kamčatský vážit až sedm set kilogramů a může dosáhnout délky téměř tři metry, je velice pohyblivý a má rychlé reakce. Svou obrovskou sílou dokáže rozhýbat i těžké balvany a prokousnout i velmi silné kosti. Za den dokáže proběhnout desítky kilometrů ale také prosedět dlouhé hodiny v ledové vodě. V přírodě se dožívá přibližně 25 – 35 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky zoo, medvěd kamčatský, příroda, Brno, medvěd, medvědice, Francie, Zoologická zahrada Brno, Kamčatka, zoologická zahrada, Mniší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijela z Francie medvědice Irina, stala se novou atrakcí zoologické  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.