Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnská zoo vítá malé klokánky, začali vylézat z vaků

V brněnské expozici klokanů to žije. Z vaků poprvé vykoukla už tři loňská mláďata, zatímco jedno na své samostatné skoky ještě čeká. V nejbližších dnech dostanou přírůstky vlastní čipy.

Klokánci žlutonozí a bažinní se v brněnské zoo narodili už loni, dosud se ale vyvíjeli ve vacích. „Teď už se do nich vrací pouze v případě, že se cítí ohroženi. Postupně také přecházejí z mateřského mléka na samostatnou stravu. Předpokládám, že brzy se objeví také poslední mládě,“ řekla chovatelka Jana Moravcová.

Samice mohou zabřeznout kdykoli v průběhu roku. Mláďata se rodí slepá, holá a se zakrnělými končetinami. Pak se vyvíjejí u matky ve vaku, toto období trvá u klokanů žlutonohých 200 dní, u bažinných 250. 

„V nejbližších dnech naplánujeme veterinární prohlídku mláďat, zjistíme pohlaví a provedeme čipování. Chov obou těchto druhů je koordinován v rámci EAZA a starší mláďata již v letošním roce poputují do jiných zahrad,“ dodala kurátorka chovu savců Šárka Mikátová.

Brněnská zoo chová klokany žlutonohé jako jediná v České republice, v tamních výbězích jsou už od roku 2015. Později k nim přibyli i ti bažinní. Celkem se mohou návštěvníci těšit na jedenáct členů klokaní expozice.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky klokan, zoo, bažinný, žlutonohý, mláďata, přírůstek, Zoologická zahrada Brno, Jana Moravcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo vítá malé klokánky, začali vylézat z vaků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.