Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jižní Moravě ubylo důchodců, poprvé od roku 2013

Počet lidí, kteří na jižní Moravě pobírali nějaký druh důchodu, se v roce 2020 meziročně snížil o 805 na 328.546. Počet lidí pobírajících nějakou formu důchodu rostl od roku 2013, loni poprvé poklesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo brněnské pracoviště Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji žilo na konci loňského roku téměř 1,2 milionu lidí.

Snížil se zejména počet lidí pobírajících starobní důchod, v kraji jich bylo na konci roku 266.668, tedy o 1470 méně než na konci roku 2019. Také starobních důchodců přitom v uplynulých letech každoročně přibývalo.

Výše průměrného starobního důchodu se v uplynulém roce zvýšila o 1012 korun a dosáhla 14.343 korun měsíčně. Ve srovnání s průměrem České republiky byl o 159 korun nižší a ve srovnání s ostatními kraji byl osmý nejvyšší.

Samostatný starobní důchod, tedy bez vdovského nebo vdoveckého důchodu, u mužů činil 15.681 korun, u žen to bylo 13.140 korun. Rozdíl mezi výší důchodů mužů a žen se zvyšuje každoročně, loni činil 2541 korun, v roce 2015 byl rozdíl 2131 ve prospěch mužů.

Nejvyšší starobní důchody v Jihomoravském kraji byly v uplynulých letech tradičně vypláceny v okrese Brno-město, nejnižší, a to také v celém období, v okrese Znojmo,“ uvedl Karel Adam z krajské správy ČSÚ v Brně.

V prosinci žilo v kraji 90 lidí starších 100 let, mezi nimi bylo 80 žen a deset mužů. Je to druhý nejvyšší počet mezi kraji v Česku, nejvíce stoletých lidí žilo v prosinci v Praze.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Důchodci, Jmk, Důchod, Brno, Jihomoravský kraj, starobní důchod, Český statistický úřad, Česko, Karel Adam, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě ubylo důchodců, poprvé od roku 2013  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.