Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Brňané vykupují respirátory, některé lékárny hlásí vyprodáno

Brňané mají od konce minulého týdne mnohonásobně větší zájem o respirátory, které budou od čtvrtka na některých místech povinné. Lékárny Fakultní nemocnice Brno či Chytrá lékárna v České ulici zásoby zatím mají, další dvě lékárny v Brně hlásí vyprodáno. ČTK to řekli zástupci oslovených provozů.

Povinnost mít na sobě respirátor či dvě chirurgické roušky bude od 25. února platit na místech, kde se shlukuje více lidí. Jedná se například o prodejny, provozovny služeb, zdravotnická zařízení nebo prostředky veřejné dopravy. Od března se pak opatření ještě zpřísní. 

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala zvýšený zájem o respirátory ve všech šesti lékárnách. „Jsme předvybavení, takže zásobu máme,“ sdělila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

V Chytré lékárně v České ulici stoupl od pátku zájem o respirátory z dřívějších několika kusů denně na desítky až stovky. „Minimálně na pondělí a dnešek (úterý) zásoby máme a respirátory se snažíme doobjednat. Uvidíme ale, co bude dál i podle dnešního upřesnění vlády. Snad bychom neměli mít problém. Máme v zásobě i chirurgické roušky,“ řekla vedoucí lékárny Eva Burianová.

Dostatek roušek i respirátorů má dosud i lékárna Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Nutno říci, že zájem ze strany veřejnosti je velký, podle kolegů v lékárně vzrostl prodej respirátorů pětinásobně. Ještě poměrně nedávno jsme prodávali například respirátorů FFP2 50 kusů denně, nyní je to 250 denně. Očekáváme v nejbližších dnech ještě větší zájem. Máme objednány další várky a doufáme, že dorazí,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Respirátory naopak momentálně neseženou lidé v Lékárně u Ronda a v provozu v ulici Milady Horákové. „Zaznamenali jsme vyšší zájem, a tak jsme respirátory objednali u dodavatele, ten nám to potvrdil, ale zatím nedodal. Snad ve středu. Asi jsou prázdné i sklady. Na Miladě jsme vyprodali v pátek, u Ronda dnes. Lidé pořád chodí, musíme je odmítat,“ konstatovala lékárnice Helena Žáková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, trh, respirátory, Jihomoravský, 2.VERZE, respirátor, Brno, Fakultní nemocnice Brno, Milada Horáková, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané vykupují respirátory, některé lékárny hlásí vyprodáno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.